- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Израелски тенкови и трупе ушли у Рафу на југу Газе /видео/

© AP Photo / Ramez HabboubПојас Газе
Појас Газе - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2024
Пратите нас
Израелски тенкови и трупе ушли су у град Рафа на југу Газе, где су стигли на око 200 метара од границе са Египтом, рекли су палестински и египатски званичници, преноси АП. Израелска војска је саопштила су да су израелске снаге током ноћи преузеле контролу над палестинском страном прелаза Рафа.
Египатски званичник рекао је за агенцију да се чини да је реч о операцији ограниченог обима, као и да су израелски званичници обавестили Египат да ће се трупе повући после завршетка операције.
Израелска војска је саопштила да су војну операцију у Рафи предводиле 162. дивизија и 401. оклопна бригада, у сарадњи са специјалним јединицама које су дејствовале у источној Рафи.
Према саопштењу војске, више од 150 мета Хамаса је уништено, а снаге су преузеле пуну контролу над палестинском страном прелаза, око 3,5 километара (око 2 миље) од Египта.
У саопштењу се додаје да је најмање 20 припадника Хамаса убијено и да су шахтови тунела ове организације уништени, преноси Тајмс оф Израел.
Израелски ратни кабинет јуче је одлучио да изведе планирану операцију у Рафи да би се ''извршио војни притисак на Хамас'', и поред ранијег саопштења Хамаса да је та палестинска група пристала на египатско-катарски предлог о прекиду ватре.
Из израелског кабинета је саопштено да је циљ ''операције'' у Рафи да се постигне напредак у ослобађању талаца, као и други ратни циљеви.

Милер: САД анализирају одговор Хамаса на предлог о прекиду ватре

Сједињене Америчке Државе анализирају одговор Хамаса на предлог о прекиду ватре и разговараће о томе са савезницима на Блиском истоку, изјавио је портпарол Стејт департмента Метју Милер.
"Могу да потврдим да је Хамас дао свој одговор. Сада анализирамо тај одговор и разговарамо о њему са нашим партнерима у региону", рекао је Милер, а преноси Ројтерс.
Милер је потврдио и да је директор ЦИА Бил Бернс у региону, где "ради на овом питању у реалном времену".
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала