- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Лајчак у САД, састао се са Ескобаром

© Sputnik / Лола ЂорђевићГабријел Ескобар и Мирослав Лајчак
Габријел Ескобар и  Мирослав Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2024
Пратите нас
Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак допутовао је у САД, где се састао са специјалним изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром, а састанак је оценио као "веома продуктиван".
"Управо стигао у САД. Имао сам веома продуктиван састанак са америчким специјалним изаслаником Ескобаром, упуштајући се у неке дубинске дискусије. Радујем се другим обогаћујућим разговорима током мог боравка овде", навео је Лајчак на друштвеној мрежи X.
Он је претходно на друштвеним мрежама написао да ће ове недеље боравити у САД и поручио да се радује "детаљним консултацијама у Вашингтону и Њујорку, где ће разговарати о Западном Балкану са америчким партнерима и саговорницима из УН".
Сумирајући недељу током које је посетио Црну Гору и током које је одржана још једна рунда преговора са главним преговарачима Београда и Приштине Петром Петковићем и Бесником Бисљимијем у Бриселу, Лајчак је навео да је изнео компромисан предлог за решење питања употребе динара на КиМ и поручио да се радује конструктивним повратним предлозима две стране.
"Наш фокус остаје на проналажењу обострано корисног решења за оне на које утиче уредба Централне банке Косова о готовинском пословању. Након опсежних разговора и пажљивог слушања обе стране, мој тим и ја смо изнели компромисни предлог. Радујем се њиховим конструктивним повратним информацијама док радимо на проналажењу начина за напредовање", навео је Лајчак.
Додао је да је његова посета Црној Гори била продуктивна и оценио да је јасно да је Црна Гора на путу ка европским интеграцијама.
Помоћник америчког државног секретара Џејмс О'Брајан раније данас је најавио да ће се заједно са специјалним изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром крајем ове недеље састати са Лајчаком како би координисали подршку САД и ЕУ за Западни Балкан.
"Заменик помоћника секретара Габријел Ескобар и ја планирамо да дочекамо Мирослава Лајчака касније ове недеље како бисмо координирали подршку САД и ЕУ за Западни Балкан", навeо је О'Брајен на друштвеној мрежи Икс.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала