Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Уважени пријатељу, добро нам дошли“: Си Ђинпинг слетео у Србију, дочекао га Вучић /видео, фото/

© Tanjug / NEMANJA JOVANOVIĆКинеског председника Сија Ђинпинга на Аеродрому "Никола Тесла" дочекао је председник Србије Александар Вучић
Кинеског председника Сија Ђинпинга на Аеродрому Никола Тесла дочекао је председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2024
Пратите нас
Кинески председник Си Ђинпинг допутовао је вечерас око 21.40 часова у Београд, а на аеродрому „Никола Тесла“ дочекао га је председник Србије Александар Вучић. У пратњи кинеског председника је и његова супруга професорка Пенг Лијуан.
Кинеског председника дочекали су и супруга председника Вучића Тамара Вучић, председник Владе Србије Милош Вучевић, председница Народне скупштине Ана Брнабић, министар спољних послова Марко Ђурић, као и бивши председник Србије Томислав Николић са супругом Драгицом.
У делегацији су и амбасадорка Србије у Кини Маја Стефановић, као и амбасадор Кине у Србији Ли Минг, са супругом Лу Фангцинг.
Вучић је поручио кинеском председнику да је овом посетом учинио огромну част српској земљи и народу, који искрено воли Кину и цени пријатељство те земље.
"Поштовани председниче Си, уважени пријатељу, добро нам дошли у Србију! Овом посетом учинили сте огромну част нашој земљи и народу, који искрено воли Кину и цени пријатељство Ваше велике земље. Визија света за коју се залажете, дала је инспирацију и снагу и нашој малој земљи која данас храбро и поносно корача путем напретка и успеха", написао је Вучић на својим друштвеним мрежама.
Вучић је Сију поручио да Србија жели да искреним гостопримством узврати макар малим делом за сву подршку коју кинески председник несебично пружа Србији.
"Живело челично пријатељство Србије и Кине, које се калило у тешким временима и које ћемо наставити да чувамо кроз узајамно поштовање, разумевање и чврсту подршку", закључуо је Вучић.
Авион кинеског председника су до аеродрома кроз српски ваздушни простор допратили српски ловци МиГ-29, а на београдском аеродрому је у његову част постројена гарда Војске Србије.
© Tanjug / NEMANJA JOVANOVIĆПредседник Кине Си Ђинпинг са супругом Пенг Лијуан
Председник Кине Си Ђинпинг са супругом Пенг Лијуан - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2024
Председник Кине Си Ђинпинг са супругом Пенг Лијуан
У част кинеског председника КУД „Коло“ извео је две нумере „Играле се делије“ и „Моравац“.
На улицама Београда вијоре се заставе Кине и Србије.
Постављени су и билборди са натписом на српском и кинеском језику: „Добро дошли поштовани кинески пријатељи“, а дуж ауто-пута бандере су окићене заставицама две државе.
Си Ђинпингова делегација броји око 400 чланова, а његов боравак у Србији обезбеђиваће око 3.400 полицајаца.
© Tanjug / Немања ЈовановићУ част кинеског председника КУД „Коло“ извео је две нумере „Играле се делије“ и „Моравац“
У част кинеског председника КУД „Коло“ извео је две нумере „Играле се делије“ и „Моравац“ - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2024
У част кинеског председника КУД „Коло“ извео је две нумере „Играле се делије“ и „Моравац“
Церемонија свечаног дочека кинеског председника Си Ђинпинга планирана је за сутра испред Палате Србија, после чега ће уследити састанак председника Вучића и Сија.
Пре њихових званичних изјава за медије биће одржан пленарни састанак делегација предвођен председником Вучићем и председником Сијем.
Председник Вучић изјавио је раније да је посета председника Кине Си Ђинпинга огромна част, одговорност и обавеза и велика шанса за Србију и нагласио да је сарадња са Кином Србији донела много, а да један од споразума, потписан у октобру у Пекингу - Споразум о слободној трговини ступа на снагу 1. јула.
© Tanjug / NEMANJA JOVANOVIĆКинески председник Си Ђинпинг и председник Србије Александар Вучић на београдском аеродрому
Кинески председник Си Ђинпинг и председник Србије Александар Вучић на београдском аеродрому - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2024
Кинески председник Си Ђинпинг и председник Србије Александар Вучић на београдском аеродрому
Си је последњи пут био у Србији 2016, што је била прва посета председника Кине Србији након 32 године и том приликом је потписана Декларација о стратешком партнерству.
Вучић се са Сијем састао у октобру прошле године у Пекингу, током трећег форума „Појас и пут“, када је потписано 18 споразума, укључујући и споразум о слободној трговини Србије и Кине, који би ускоро требало да ступи на снагу.
Ово је прва посета председника Сија Европи у последњих пет година.
Он је петодневну турнеју почео посетом Француској 5. маја, а после Београда очекује га посета Будимпешти.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала