Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

У Нишу обележено 25. година од погибије 16 цивила у НАТО бомбардовању

© Sputnik / Лола ЂорђевићУпаљене свеће за покој душе
Упаљене свеће за покој душе - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2024
Пратите нас
Државном церемонијом, парастосом и полагањем венаца на Споменик жртвама НАТО агресије у Нишу данас је обележено 25 година од како су 7. маја 1999. током НАТО агресије на СР Југославију на Ниш бачене касетне бомбе од којих је погинуло 16, а теже повређено 18 цивила.
Помоћница министра у Министарству за рад запошљавање, борачка и социјална питања Сања Лакић изјавила је да се на данашњи дан сећамо оних који су страдали током НАТО бомбардовања.
"Данас смо овде да се сећамо, помолимо, оставимо цвет, али и да као министарство наставимо да радимо оно што смо радили протеклих година, а то је да негујемо културу сећања и да колико год можемо, помогнемо породицама оних који су невини настрадали у Нишу, али и у другим местима у нашој земљи", рекла је Лакић.
Представник Савеза удружења бораца Народно-ослободилачког рата (СУБНОР) Горан Милосављевић рекао је да је пре 25 година НАТО агресор показао своју немоћ нападнувши цивиле, труднице, жене, децу и старце.
"Тако је и у II светском рату немачки агресор напао слободарску Србију, светећи се бомбардовањем цивилног становништва. Исто се десило и 7. маја 1999. године у Нишу, када је злочиначки НАТО агресор напао цивиле, труднице, жене, децу, старце. Показао је своју немоћ, зато што није могао да прође Кошаре, ни Дреницу и на тај начин се светио српском народу", рекао је Милосављевић.
Пре 25 година касетним бомбама засут је центар Ниша - Шуматовачка улица, тврђавска пијаца, аутобуска станица, као и део нишког Клиничког центра.
Највише Нишлија, међу којима и жена у 7. месецу трудноће, страдало је у Шуматовачкој улици.
Делови касетних бомби експлодирали су поред зграде Патологије нишког Медицинског центра, поред зграде Бановине, главне пијаце, Нишке тврђаве, Здравственог центра "12. фебруар" и на паркингу Ниш експреса поред Нишаве.
Током НАТО агресије на Ниш је бачено 16 контејнера са три хиљаде касетних бомби, иначе пројектованих тако да одређени проценат не експлодира одмах већ годинама или деценијама касније.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала