- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Велики јубилеј Народног музеја уз Ван Гога, Модиљанија, Реноара

© Sputnik / Лола ЂорђевићТрг Републике
Трг Републике - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2024
Пратите нас
Изложбом "Тело и простори” која се отвара 10. маја, Народни музеј Србије обележиће 180 година постојања. Реч је о излагању богате колекције дела страних уметника какви су Ван Гог или Огист Реноар, најавила је директорка НМС-а Бојана Борић Брешковић.
Изложба из збирке стране уметности која обухвата еминентне ствараоце из периода око 1830. до 1940. Године, представиће 96 радова великана попут Едгара Дега, Пјера-Огист Реноара, Николаја Рериха, Амедеа Модиљанија, Винсента Ван Гога…
Према речима директорке Музеја Бојане Борић Брешковић назив изложбе "Тело и простори" односи се на периоде стваралаштва од романтизма до класичне авангарде, где је однос између тела и простора био посебно наглашен.
Говорећи о јубилеју, директорка Народног музеја је подсетила да 180 година трајања подразумева многе личности које су уградиле своје животе радећи у НМС и додала да желе да се одуже тиме што ће публици представити сва имена и уметничка дела која баштине - највредније што је потекло са нашег тла и што је сачувано за поколења.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала