- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Заплењена већа количина дроге: Ухапшено девет чланова организоване криминалне групе

© Sputnik / Vitaliy Belousov / Уђи у базу фотографијаХапшење
Хапшење - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2024
Пратите нас
Српска полиција је у сарадњи са колегама из Аустрије, Словеније и Чешке, у вишемесечној међународној акцији, запленила већу количину дроге, а том приликом у Србији је ухапшено девет чланова организоване криминалне групе који се сумњиче за кријумчарење наркотика на територији наше земље, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Аустрије и других држава ЕУ.
Претресом станова и других објеката које су осумњичени користили на 15 локација у Београду, Сремској Митровици, Новом Саду, Лесковцу и Нишу, полиција је запленила око 168 килограма амфетамина, пет килограма марихуане, око 10.000 таблета опојне дроге МДМА, три литра амфетаминског уља и пет литара акумулаторске киселине потребне за производњу амфетамина, као и два пиштоља и око 60.000 евра, наводи се у саопштењу МУП-а.
Додаје се и то да је В. Ш. (1971. годиште), за кога се сумња да је вођа ове групе, ухапшен јуче у Чешкој на основу међународне потернице Интерпола коју је за њим расписала Србија, а из МУП-а подсећају да је такође, у јануару ове године у Босни и Херцеговини, ухапшен М. Т. (34), такође осумњичен да је припадник ове криминалне групе.
Српска полиција је због постојања основа сумње да су извршили кривична дела удруживање ради вршења кривичних дела и неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога ухапсила И. Ш. (1985), П. Д. (1997), М. П. (1977), С. Д. (1956), А. Г. (1978), М. М. (1992), С. Ј. (1979), З. Х. (1993) и М. И. (1992).
Ухапшени на територији Србије приведени су, уз кривичну пријаву, надлежном тужилаштву и одређен им је једномесечни притвор.
Раније данас Јавно тужилаштво за организовани криминал саопштило је да су они ухапшени у заједничкој акцији Тужилаштва и СБПОК 4. маја на територији Србије, док је на територији Чешке 6. маја лишен слободе један од организатора те криминалне групе Владан Шумаревић.
Наредба о спровођењу истраге донета је против 11 осумњичених и то: Владана Шумаревића, Игора Шћепановића (други организатор ове организоване криминаЛНЕе групе), Петра Делића, Мирослава Павловића, Славка Делића, Александра Госића (претходно презиме Петровић), Младена Тодоровића (који се налази у притвору у Босни и Херцеговини због извршења другог кривичног дела), Милоша Миловановића, Славка Јовановића (претходно име Стеван Дулић), Захира Хоџића и Милице Ивановић.
Група се сумњичи да је на територији Србије у периоду од 27. септембра 2023. до 4. маја 2024. године извршила кривична дела неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога из члана 246 КЗ и удруживање ради вршења кривичних дела из члана 346 КЗ.
Сумња се да је група у том периоду продала на територији Србије око 172 килограма амфетамина и 10.000 таблета МДМА (екстази).
Приликом претреса пронађена је и опрема и супстанце које су намењене за производњу опојне дроге и око 50.000 евра.
На саслушању код јавног тужиоца за организовани криминал један од организатора Игор Шћепановић и један од припадника Мирослав Павловић су признали извршење кривичног дела.
Јавни тужилац за организовани криминал предложио је судији за претходни поступак Посебног одељења за организовани криминал Вишег суда у Београду да се у односу на сва лица одреди притвор о чему је суд донео решење о притвору за све осумњичене, наводи се у саопштењу.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала