- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Белорусија: Запад жели да забије клин у односе Москве и Минска

© Sputnik / Андреј Александров / Уђи у базу фотографијаЗаставе Русије и Белорусије
Заставе Русије и Белорусије - Sputnik Србија, 1920, 08.05.2024
Пратите нас
Савез Русије и Белорусије изазива завист, Запад жели да забије клин у савезничке односе, рекао је белоруски министар спољних послова Сергеј Алејник.
„Изградили смо и настављамо да градимо овај савез, и у тузи и у радости, како се каже. Наравно, полазимо од тога да је наш савез заиста јединствен. Он је мултифункционалан, обухвата практично све секторе привреде, хуманитарне сфере. Наравно, код неких тај савез изазива завист“, рекао је он.

Према његовим речима, „неки пажљиво посматрају савез, а неки директно говоре да би желели да забију клин у те односе и стратешки разбију савезничке односе који су изграђени између Белорусије и Русије“.

Он је прецизирао да о томе јасно сведоче јавне изјаве многих политичара.
„На пример, верујем да сте чули одређене изјаве бившег америчког саветника за националну безбедност, господина Болтона“, додао је Алејник.
Како је рекао, Белорусија и Русија су забринуте због непријатељске реторике и војне активности Запада. Минск је у стању да осигура своју безбедност, додао је министар.

О санкцијама Запада

У исто време, министар је оценио да Запад жели санкцијама да доведе Белорусију у економску кризу. Међутим, Запад не успева у томе, нагласио је он.
„Наравно да западне земље желе да искористе полугу санкција како би успориле наш економски развој, како би нас довеле у економску кризу. Али, постали смо снажнији, ојачали смо. Такође смо ојачали у нашој Унији, Унији Белорусије и Русије, ојачали смо и у другим интеграционим удружењима“, изјавио је шеф белоруске дипломатије.
С тим у вези, додао је да генерални секретар УН Антонио Гутереш јасно оцењује незаконитост и контрапродуктивност санкција против Минска, санкција, посебно у погледу прехрамбених производа, али да УН нису способне да утичу на њихове иницијаторе.
Према речима белоруског министра, Гутереш је „свестан да та ограничења погоршавају ситуацију са прехрамбеном сигурношћу у свету и доводе до даљег гладовања у многим деловима наше планете“.
Алејник је упозорио да ће Белорусија одговорити на увођење ограничења на увоз белоруских пољопривредних производа. Како је рекао, Минск је већ донео одлуке о ембаргу на одређени број прехрамбених и индустријских добара са Запада.
„Желео бих да истакнем потпуно нехуману природу ових одлука западних земаља, јер гађају хуманитарну корпу са робом, која је свих векова и у свим и временима била ван оквира било каквих санкција“, напоменуо је он, додајући да су „данас наши западни партнери прешли ову границу“.
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала