- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Древни људи су гравирали мистериозне симболе на отиске диносауруса /фото/

© Фото : Pexels/Photo by Djamel Ramdani Отисак стопала диносауруса
Отисак стопала диносауруса - Sputnik Србија, 1920, 08.05.2024
Пратите нас
Мистериозне камене резбарије пронађене поред трагова диносауруса у Бразилу сугеришу да су древни људи открили ове отиске стопала пре више хиљада година и да су мислили да се ту ради о нечем врло значајном.
На локалитету Сероте до Летреиро у држави Параиба налазе се отисци стопала теропода, сауропода и орнитопода, односно диносауруса из периода ране креде, који је трајао од пре 145 милиона до 100 милиона година. Поред њих су уклесани симболи, петроглифи, углавном кружног облика испресецани линијама или другим апстрактним мотивима.

Симболи стари од 3.000 до 9.000 година

Археолог Леонардо Тројано из Бразилског Националног института за историјско и уметничко наслеђе и његове колеге су у више наврата истраживали локалитет, пешице или дроном. Притом су открили нове отиске диносауруса око којих се налазило више од 30 петроглифа.
Не зна се много о древним људима који су резбарили ове необичне симболе.
„Радило се номадским или полуседелачким групама које су живеле на североистоку Бразила“, рекао је Тројано, а преноси „Њу сајентист“.
„Користили су камено оруђе, бавили су се ловом. Ако узмемо у обзир период до којег смо дошли преко датираних локалитета у региону, долазимо до претпоставке да су петроглифи направљени пре 3.000 до 9.000 година“, додао је он.

Значење симбола

Тројано верује да мора да постоји разлог зашто су древни народи резбарили петроглифе у близини отисака стопала, али да за сада још не знамо њихово значење. Могуће је да су „праисторијски уметници” мислили да су у питању трагови огромних птица. Антрополог Едвард Џоли са Универзитета у Аризони наводи да староседелачке усмене традиције нуде богат увид у то како су староседеоци доживљавали свет.
„На пример, неки научници верују да импресивне птице из традиционалних наратива, чије се слике налазе на стенама широм Северне Америке, заправо приказују тераторније, огромне птице грабљивице које су изумрле у касном плеистоцену“, каже Џоли.
Истраживање под називом „A remarkable assemblage of petroglyphs and dinosaur footprints in Northeast Brazil“ објављено је у часопису „Сајентифик рипортс“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала