- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

МИП Русије: Опозив немачког амбасадора ─ још један непријатељски корак Берлина

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаМИП Русије
МИП Русије - Sputnik Србија, 1920, 08.05.2024
Пратите нас
Опозив амбасадора Немачке из Русије након оптужби за наводне сајбер-нападе, усмерен је на распламсавање антируског расположења, сва одговорност за ово је на Берлину, изјавила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

„Повлачење немачког амбасадора из Москве није ништа друго него непријатељски потез, који има за циљ распиривање антируског расположења у Немачкој, који води даљој деградацији билатералних веза. Сву одговорност за ово, наравно, сноси немачка страна“, истакла је она на брифингу.

Захарова је нагласила да Москва од Берлина није добила никакве доказе који потврђују да је Русија умешана у сајбер-нападе у Немачкој, о чему су раније известиле немачке власти.
Она је додала да Русија осуђује и апелује на Немачку да укине одлуку да се боје руске заставе и Георгијевска лента користе само за прављење венаца и букета ради полагања на спомен-обележја, као нелегитимну, антихуману, антинаучну, антиисторијску и злочиначку.
„Апелујемо на Берлин да прекине да редигује историју, она се не може фалсификовати, једноставно фалсификујете сами себе“, поручила је дипломата.
Раније је објављено да је берлинска полиција поново забранила да се 8.и 9. маја на совјетска спомен-обележја у Берлину и у његовој близини истичу руски и совјетски симболи, Георгијевске ленте, као и ношење војне униформе, певање и свирање војних маршева и песама. Такође, забрањено је показивање симбола „З“ и „В“.
Министарство спољних послова Немачке саопштило је 6. маја да су власти земље позвале на консултације у Берлин свог амбасадора у Русији Александра Ламбсдорфа због сајбер напада на ресурсе Социјалдемократске партије за које је Немачка оптужила руске хакере.
Хакерски напад на електронску пошту чланова СПД-а догодио се пре годину и по дана, у јануару 2023. године. Како наводи Билд, истрага је завршена, а за њу је, наводно, одговорна група АПТ28. Немачки канцелар Олаф Шолц припада партији СПД.
Шефица дипломатије Аналена Бурбок је запретила последицама. Отправник послова Русије у Немачкој, који је позван у немачко Министарство спољних послова због наводног сајбер напада на канцеларију СПД, категорички је одбацио оптужбе немачке стране.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала