- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Паљба из хаубице хијацинт у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Пољски генерал: Цела армија украјинских мушкараца напустила земљу; Одеса и Харков на мети

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 805. Руска авијација уништила је погон чврстог ракетног горива, складиште горива и опреме украјинских снага, ПВО системи оборили су 32 украјинска дрона, седам авионских бомби „хамер“ и седам ракета „вампир“. У украјинском парламенту изјавили да би први авиони Ф-16 могли да стигну у Украјину већ у јулу.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:54 08.05.2024
Руске трупе напредују у Украјини и могле би да ослободе неколико територија, укључујући Харков и Одесу, сматра бивши саветник Пентагона Даглас Мекгрегор у интервјуу за Јутјуб канал Јуџинг Фридом.
„Они могу да заврше свој посао у Харкову. Могли би да га заузму, а онда ће, верујем, обратити пажњу на Одесу, истакао је он.
Према речима пуковника, руске трупе су прешле у офанзиву дуж целе линије фронта, посебно у Доњецкој области након пада Авдејевке. Он је објаснио да сада имају отворене путеве ка западу.
"Офанзива је почела, али је још не видимо у потпуности", закључио је Мекгрегор.
18:23 08.05.2024
Украјинци који не желе да ратују и отишли ​​су у иностранство чине читаву војску, изјавио је бивши командант пољских специјалних снага ГРОМ, генерал Роман Полко у интервјуу недељнику Впрост.
Према његовим речима, у овом тренутку "постоји читава армија ван Украјине јер многи млади људи не желе да се боре“.
Украјинске мушкарце који не желе да иду на фронт и одлазе у друге земље треба разумети, сматра генерал.
„Такође морамо да разумемо ове људе. Не чуди ме што су побегли од регрутације јер су чули да су на фронту препуштени сами себи јер је подршка Запада била недовољна“, рекао је Полко.
„Украјински систем није био довољно чврст да задржи регруте и примора их да се боре“, признао је генерал.
Полко верује да ако Запад буде у стању да обезбеди непрекидне испоруке оружја украјинским трупама, онда „Украјина може — не ове године, већ 2025. или 2026. — да крене у офанзиву и протера агресора са своје територије“.
14:43 08.05.2024
ПВО системи оборили су украјински дрон изнад Белгородске области, саопштило је Министарство одбране Русије.
14:31 08.05.2024
Велика Британија одузела је дипломатски статус неким некретнинама у власништву Русије, саопштило је Министарство унутрашњих послова ове земље.
13:52 08.05.2024
Амбасадори 27 земаља Европске уније прелиминарно су одобрили план обавеза Украјине за спровођење реформи у замену за добијање 50 милијарди евра економске и буџетске помоћи од ЕУ до 2027. године. Ова одлука сада мора бити одобрена на министарском нивоу.
12:52 08.05.2024
Најважније из новог брифинга Министарства одбране Русије:
Оружане снаге Русије ослободиле су насеље Новокалиново у ДНР;
Јединице групе снага „Запад“ руске војске ослободиле су насеље Кисловка у Харковској области;
Оружане снаге Русије заузеле су повољније линије и одбиле два контранапада Оружаних снага Украјине на подручју насеља Урожајно и Старомајорско у ДНР;
Јединице групе снага „Центар“ током претходног дана одбиле су 11 контранапада украјинске војске, противник је изгубио готово 415 војника;
Оружане снаге Русије уништиле су погон за производњу дронова 101. бригаде територијалне одбране, складишта муниције и ракетно-артиљеријског наоружања украјинске војске;
ПВО Русије је током претходног дана оборила 11 украјинских дронова, ракету „атакамс“, три авионске бомбе „хамер“;
Група снага „Југ“ руске војске заузела је током претходног дана повољније положаје;
Оружане снаге Украјине изгубиле су у зони дејстава групе „Југ“ руске војске током претходног дана готово 355 припадника;
Јединице групе снага „Центар“ Оружаних снага Русије уништиле су тенк „леопард“ немачке производње у својој зони одговорности;
Група снага „Дњепар“ уништила је људство четири украјинске бригаде.
У саопштењу се истиче да су, као одговор на покушаје кијевског режима да нанесе штету руским енергетским објектима, Оружане снаге Русије јутрос извеле групни удар високо прецизним оружјем дугог домета морског и ваздушног базирања, аеробалистичким хиперсоничним ракетним системом „кинжал“, као и беспилотним летелицама на енергетске објекте, као и предузећа војно-индустријског комплекса Украјине. Циљеви напада су постигнути и сви објекти уништени.
У удару су значајно смањене способности Украјине да израђује војне производе, као и за пребацивање западног оружја и војне технике на фронт.
12:39 08.05.2024
Руска војска ослободила је насеље Новокалиново у ДНР, саопштило је Министарство одбране Русије.
11:31 08.05.2024
Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 08.05.2024
РУСИЈА
Захарова: ЕУ изјавама о нападу на Кримски мост директно подстиче Украјину на тероризам
10:04 08.05.2024
09:56 08.05.2024
Три украјинске термоелектране озбиљно су оштећене у експлозијама, саопштио је украјински енергетски холдинг ДТЕК.
09:50 08.05.2024
08:50 08.05.2024
Отворени пожари на складишту нафте, које су у ноћи 8. маја погодиле Оружане снаге Украјине, угашени су, рекао је за Спутњик потпуковник ЛНР у пензији Андреј Марочко.
Он је додао да је складиште нафте изричито цивилни објекат.
Према његовим речима, украјинска војска у ноћним нападима на Луганск није користила само ракете, већ и дронове, а руске снаге су успеле да оборе део беспилотних летелица.
Истражни комитет је на свом Телеграм каналу објавио да истражитељи утврђују околности напада украјинских снага на складиште нафте у Луганску.
08:18 08.05.2024
Румунски председник Клаус Јоханис саопштио је да је спреман да размотри могућност предавања Украјини ПВО система „Патриот“, преноси Ројтерс.
„Председник Бајден је поменуо то током нашег састанка, а ја сам одговорио да сам отворен за дискусију. Требало би да разговарам о томе са Врховним саветом одбране да би разумели шта можемо да понудимо, а шта можемо да добијемо заузврат, јер је неприхватљиво да Румунија остане без противваздушне одбране“, изјавио је Јоханис.
Председник је додао да се дискусија о томе ко може да пребаци „Патриот“ у Украјину траје већ неколико недеља.
08:17 08.05.2024
Литванија је спремна да пошаље војнике у Украјину у оквиру тренажне мисије, преноси лист „Фајненшел тајмс“, позивајући се на литванску премијерку Ингриду Шимоните.
„Шимоните је рекла за 'Фајненшел тајмс' да има дозволу парламента да пошаље трупе у Украјину ради обуке“, наводи се у саопштењу.
Међутим, према писању листа, Кијев још увек није затражио од Вилњуса да пошаље мисију.
08:02 08.05.2024
Украјинска војска тајно по ноћи склања тела погинулих сабораца из Часовог Јара како би сакрила размере губитака од осталих војника Оружаних снага Украјине, рекао је за Спутњик потпуковник Народне милиције ЛНР у пензији Андреј Марочко.
Град Часов Јар налази се у ДНР, 15 километара западно од Артјомовска.
„Два дана у Часовом Јару радило се на уклањању тела украјинских војника. За ово је коришћено седам возила, укључујући три возила марке 'урал'. Евакуација је вршена ноћу, а посао је организован тако да је укупан број губитака за војнике остао непознат“, рекао је Марочко, позивајући се на сопствене изворе.
Он је додао да је за два дана уклоњено више од 100 тела војника Оружаних снага Украјине.
07:46 08.05.2024
Припадници поморске пешадије руске Црноморске флоте уништили су привремену базу Оружаних снага Украјине на десној обали Дњепра, саопштило је руско Министарство одбране.
07:45 08.05.2024
Руске снаге извеле су око 5 ујутру напад у граду Стриј у Лавовској области код железничког чвора, војног аеродрома који је припреман за пријем ловаца Ф-16 и фабрике у чијим хангарима се налазила техика коју су испоручиле западне земље, саопштио је за Спутњик координатор илегалног проруског покрета у Николајеву Сергеј Лебедев, позивајући се на изворе.
07:42 08.05.2024
Ловац Су-30СМ Ваздушно-космичких снага Русије уништио је непријатељски дрон у зони одговорности групе снага „Исток“, саопштило је руско Министарство одбране.
07:41 08.05.2024
Оружане снаге Русије извеле су серију напада у области фабрике за ремонт аутомобила „Дарницки“ и у правцу фабрике авиона „Антонов“ у Кијеву, саопштио је за Спутњик координатор илегалног проруског покрета у Николајеву Сергеј Лебедев, позивајући се на изворе.
07:39 08.05.2024
У Кијеву, Кременчугу у Полтавској области, као и у Ивано-Франковској и Лавовској области Украјине одјекнуло је неколико експлозија, јављају украјински медији.
Такође је саопштено о експлозијама у Харкову.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала