Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Више него добра вест: Приштина саму себе "избацује" из Савета Европе

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаПрипадници специјалне јединце тзв. Косова у Приштини
Припадници специјалне јединце тзв. Косова у Приштини - Sputnik Србија, 1920, 08.05.2024
Пратите нас
Могуће одлагање одлуке о чланству Косова у Савету Европе је више него добра вест за Србију и надамо се да ће тако и остати. Очигледно да су се после разговора нашег и фрацуског председника неке ствари промениле и да се на Приштину врши притисак око ЗСО која је стављена у први план, каже шеф српске делегације у Савету Европе Биљана Пантић-Пиља.
На дневном реду састанака Комитета министара Савета Европе заказаног за 16. и 17. мај, нема ставке о пријему такозваног Косова у чланство СЕ, што би могло да значи да после одлуке Француске и Италије да одложе своју одлуку о гласању по том питању Приштина, бар ове године неће постати део ове европске институције.

За сада је све на нашој страни

Шефица српске делегације у Парламентарној скупштини СЕ Биљана Пантић-Пиља за Спутњик каже да је ово, бар за сада, врло добар знак за нас, али се плаши да има још времена да се то промени.
„Видећемо како ће ствари даље да теку. Мислим да ће бити још један ванредни састанак ПССЕ 13. маја, а да ли тада може да се деси да се питање о пријему такозване државе Косово стави на дневни ред видећемо. Став Француске је децидан – она тражи да Приштина пошаље нацрт ЗСО пре гласања у СЕ, мада ми упорно понављамо да то није гарант да ће Заједница бити и оформљена, већ тражимо да она буде основана,“ каже наша саговорница.
Пантић-Пиља напомиње да је Аљбин Курти обећао својим спонзорима да ће од 7. маја да пошаље нацрт за ЗСО, али то није урадио што је вероватно и довело до тога да гласање за пријем Приштине у СЕ не буде на дневном реду за предстојећу седницу.
„Остаје нам сада да сачекамо тај 16. и 17, односно 13. мај ако буде тог ванредног састанка када би требало да буде финиширан дневни ред. Али очигледно да је Фрацуска свој став ублажила после посете Александра Вучића тој држави и разговора са њеним председником Емануелом Макроном, што се видело и у СЕ током гласања. Тако да они заиста траже видљиве кораке око формирања ЗСО", истиче Пантић –Пиља.

Многи ће поћи стопама Фрацуске

Она не очекује да ће ће Фрацуска променити став, како каже, „бар се нада да неће“, и подсећа да је потребан 31 глас у Комитету министара да би ово питање дошло на дневни ред СЕ.
„То је та двотрећинска већина, а нама је заиста битно да ово питање не буде на дневном реду Комитета ако буде тог састанка 13. маја. За сада је ситуација по нас добра иако сам до сада била не могу рећи песимиста, али реална мада ми сада понашање Француза улива наду да неће мењати став и верујем да ће многи да крену за примером Француске,“ верује Пантић –Пиља.
Према њеним речима, уколико се на дневном реду пријем Приштине не нађе ове године пред Комитетом министра онда смо ове године „мирни“ је се они састају једанпут годишње.
Заставе испред зграде Савета Европе у Стразбуру - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2024
СРБИЈА
Приштински медији: Француска тражи одлагање одлуке о чланству Косова у Савету Европе
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 08.05.2024
СРБИЈА
Курти као да одустаје од битке за Савет Европе: Услови за пријем Приштине апсурдни
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала