- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Амбасадор Русије у БиХ честитао грађанима Дан победе

© Фото : YouTube/RTRS vijesti, snimak sa ekranaИгор Калабухов
Игор Калабухов - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2024
Пратите нас
Амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов честитао је Дан победе над фашизмом и поручио да Русија цени изузетно добре односе, продуктивну сарадњу и јаке везе са Републиком Српском.
"Изузетна ми је част да вас поздравим поводом Дана победе над нацизмом. Пре тачно 79 година, 9. маја 1945. године, завршио се најстрашнији и најкрвавији рат у Европи. Завршио се победом Црвене армије, потпуном и безусловном капитулацијом немачке војске. Наши дедови и прадедови оборили су грозну, бруталну и нељудску силу – без претеривања васељенско зло које се зове нацизам. Управо су војници Црвене армије поставили заставу на зграду Рајхстага у Берлину у знак победе над Немачком", рекао је Калабухов, преноси РТРС.
Совјетски народ је одиграо кључну улогу у поражавању нацизма, поднео је и највећу жртву у име своје слободе, независности и идентитета, додао је амбасадор.
"У Русији нема породице која није била погођена тим ратом и не чува сећање на своје погинуле, своје ветеране и хероје. Управо зато, за Русију и њен многонационални народ 9. мај је свети дан. Али, нисмо били усамљени у тој борби у Европи. Ценимо братску улогу Народноослободилачке војске Југославије, која се заједно са Црвеном армијом борила против нациста и колабораната у својој земљи", навео је Калабухов.
Подсећа да су значајан део овог антифашистичког покрета чинили управо Срби.
"Чувамо сећање на велике жртве, које је поднео током окупације и отпора српски народ у Босни и Херцеговини. Нажалост, последњих година све чешће сведочимо покушајима фалсификовања историје, умањења улоге Совјетског савеза у победи над фашизмом, рушењу споменика ослободиоцима Европе. Дошло је и до величања нацизма и пронацистичких колабораната у земљама бившег С С СР-а. Украјина, која је преживела страшне године под нацистичком окупацијом, данас има власт која отворено глорификује нацистичког следбеника Бандеру", навео је Калабухов у видео обраћању грађанима БиХ.
Додао је да је због тога један од главних циљева Специјалне војне операције денацификација, борба против неонацизма који је, нажалост, још једном подигао главу.
"Овај циљ, исто као и други циљеви Специјалне војне операције, биће неминовно остварен. Уверени смо да ћемо и овога пута победити нацизам и уклонити ову егзистенцијалну пријетњу. И дан данас Русија се залаже за формирање праведнијег светског поретка уз очување владавине међународног права. Ми смо гарант Дејтонског мировног споразума. Подржавамо равноправни положај и поштени дијалог ентитета и конститутивних народа у Босни и Херцеговини", навео је, између осталог, Калабухов.
Парада победе - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2024
РУСИЈА
Парада победе у Москви: Дефиле руске моћи на Црвеном тргу /видео/
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала