- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Град херој: Ослобођење Севастопоља од немачких окупатора

© Sputnik / VladislavОдбрана Севастопоља
Одбрана Севастопоља - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2024
Пратите нас
Град херој – Севастопољ ослободила је совјетска војска пре тачно 80 година, након што су га током Другог светског рата окупирале немачке трупе.
До почетка 1944. године, совјетске снаге су, након Мелитопољске и Керч-Елтигенске десантне операције, стигле до Перекопске превлаке, заузеле упоришта на јужној обали Сиваша и на Керчком полуострву, блокирала са копна кримску групу немачких трупа и створиле услове за ослобођење Крима.
Седамнаеста армија, блокирана на полуострву, имала је наређење да држи Крим по сваку цену. Међутим, истовремено са припремама за одбрану полуострва, команда 17. армије је развијала евакуациони план, чија је главна идеја била да се у року од недељу дана повуку трупе у севастопољско утврђење и изведу преко мора у року од три недеље.
Четврти украјински фронт је 8. априла 1944. године покренуо офанзиву на Крим. Неколико дана касније, након пробоја немачких снага у подручју села Ишун, совјетске трупе су ушле у оперативне просторе полуострва. Немачке трупе су се повукле у Севастопољ.
Средином месеца је Четврти украјински фронт дошао до прилаза Севастопољу, где га је непријатељ зауставио. Маршал Александар Васиљевски и командант Четвртог украјинског фронта Фјодор Толбухин покушали су да заузму град и спрече евакуацију 17. армије са Крима. Међутим, немачке трупе пружиле су отпор.
Совјетска команда је била принуђена да отпочне темељне припреме за јуриш.
После пробоја совјетске војске, команда 17. армије почела је евакуацију са Крима у румунски град Констанца. До 20. априла евакуисано је 67 хиљада људи. Међутим, Хитлер се није сложио са одлуком штаба 17. армије и захтевао је да задржи Севастопољ. Војска која је преостала у граду имала је задатак да нанесе што већу штету Црвеној армији. Евакуација је 24. априла прекинута.

Заузимање кључних положаја

Непријатељ је за одбрану користио моћан систем утврђења на прилазима граду. Он се састојао од три чвора, која сублокирала све прилазе Севастопољу – Макензијеве планине, Сахарна головка и планина Сапун.
У складу са планом,који је одобрио маршал Васиљевски, изведен је напад у правцу Мекензијевских планина, источне обале Северног залива. Јединице совјетске армије требало је да притисну непријатеља до мора и униште га, а затим пређу Северни залив и заузму источни део Севастопоља. Главни ударац задале су снаге 51. и Приморске армије у области планине Сапун.

Јединице 51. и Приморске армије започеле су 7. маја јуриш на севастопољско утврђење, пробиле непријатељску одбрану и заузеле њен кључни положај – планину Сапун.

Следећег дана је 2. гардијска армија заузела Мекензијеве планине и стигла до Северног залива. Захваљујући тим акцијама, део немачких трупа је био одсечен од својих главних снага и притиснут на море.
У исто време, непријатељ је у зони 51. Армије потиснут на унутрашњи периметар Севастопоља. Након што је добио извештај да је даља одбрана Севастопоља немогућа, 8. маја је Хитлер пристао да се повуче на положаје Херсонеса и евакуише 17. армију.

Град херој

Одмах наредног дана, 9. маја, 2. гардијска армија заузела је северни сектор и прешла Северни залив. 51. армија је такође наставила офанзиву и ушла у југозападни део града.
До краја дана, совјетска војска је у потпуности ослободила Севастопољ.
У Москви је 10. маја 1944. године одржана почасна паљба. Испаљене су 24 салве из 324 топа у част совјетских снага које су ослободиле Севастопољ од немачких окупатора.
Президијум Врховног совјета СССР-а је 8. маја 1965. доделио Севастопољу почасно звање „Град херој“ са Орденом Лењина и медаљом Златна звезда.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала