- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Судијски експерт за Спутњик о спорној ситуацији на мечу Реал - Бајерн: „Линијски судија бацио мрљу“

© AP Photo / Manu FernandezРеал Мадрид
Реал Мадрид - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2024
Пратите нас
Велика прашина у свету фудбала подигла се због поништеног гола Де Лихта у полуфиналу између Реала и Бајерна, при вођству домаћина 2:1. Линијски судија претходно је подигао заставицу и прекинуо игру, после чега је Холанђанин затресао мрежу Луњина, који није ни покушао да обрани. Судијски експерт Рака Ђуровић за Спутњик је анализирао ту ситуацију.
И док читав свет полемише и покушава да пронађе одговор на питање да ли је требало досудити офсајд у ком се нашао Де Лихт, иако је први лоптом играо Мазрауи, за ког се чини, да није у офсајду, гледајући где се налази Антонио Ридигер, последњи играч Реала у тој ситуацији, Рака Ђуровић нема дилему – „Линијски судија бацио је мрљу на полуфинале и на победу Реала“.
Убрзо је наш прослављени бивши судија до танчина описао због чега је помоћник маестралног Пољака Симона Марчињака погрешио.
„Линијски судија не мора и не треба да свира у таквој ситуацији. Он не мора, а да ли је добро поступио што је дигао заставицу није! То је типична ситуација, нема лепше ситуације да се пусти до краја. Јер оно ни са снимка не можемо да тврдимо да ли је био офсајд. Јутрос су се појавили неки снимци у иностранству, гледао сам ја, који показују да је изгледа стварно офсајд. Али, морао је да пусти. Онда би испао херој добио би орден, да се показало да је офсајд. Али, оно што сугеришемо судијама, апсолутно си погрешно поступио. Они чак имају и аудио комуникацију између себе. Требало је да јави Марчињаку да је сумњиво, али да пусти до краја акцију. Онда, по правилима имаш право да погледаш ВАР“, рекао је Рака за Спутњик.
Изричит је Ђуровић да су повређена правила фудбалске игре, без обзира на то да ли је Матијс де Лихт био у офсајду, јер је лоптом први играо Мазрауи.
„Опет оно по правилима, не треба да свира, не кажњава се офсајд. Офсајд сам по себи није кажњив. Он је само кажњив када играч који се налази у недозвољеној положају утиче на игру, на противника, омета га. Ако не игра, и не омета га, не свира се. Ко год другачије тврди, тај није искрени пријатељ спорта и фудбала. То је типичан пример. Ја одавно нисам видео тако школски пример да се пусти до краја. Онда се затражи помоћ ВАР-а и крај приче. Гледајући снимак, мислим да Де Лихт није отежавао игру и утицао на позицију Ридигера. Проблем је по мени, што је линијски судија раније свирао и прекинуо је игру“, прича Ђуровић и наставља:
„Фудбалски ја ово не бих свирао. Ово је трагедија, Лига шампиона, полуфинале. Реал губи целу утакмицу, повео је 2:1. Логика је да ту судија, тамо где има озбиљну дилему, да иде на руку оном ко је изгубио ту предност. А то је Бајерн. Не могу да тврдим да је Бајерн оштећен. Када би се проверили ти снимци, ако је играч Бајерна стварно био у офсајду, онда није оштећен, онда је он донео фантастичну одлуку. Али, нама је синоћ ускраћено право да путем ВАР собе баш констатујемо да ли је оштећен Бајерн или није. Знамо да је линијски судија лошу одлуку донео што није оставио до краја. ВАР је због тога уведен. Ако је ВАР уведен због тога, немој да нам ускраћујеш то право. Када ти дигне офсајд, ништа му не можеш. Имаш ту сиву зону у фудбалу, где ти сада буквално можеш да казниш играча по твојој процени, јер утиче на игру. То је мало демагогија. Сугерише се судијама да се пусти акција до краја, па онда ВАР да покаже да ли је био офсајд или није“, истиче Ђуровић.
Одлазећи тренер Бајерна Томас Тухел рекао да је убеђен да иста ситуација не би било свирана на другој страни. Ђуровић о томе каже.
„Ја могу да претпостављам, али поштујући Тухела, можда да је победио, можда га не би смењивали. Када сам поново малопре прегледао снимак, сложио бих се са Тухеловом изјавом. Не знамо ми које су намере и побуде биле код линијског судије да свира офсајд и да прекине акцију. Људско око и мозак у таквој ситуацији не могу добро да виде и зато је требало да пусти ВАР-да покаже. Шимон Марчињак је одлично судио. Чак и овај детаљ не иде њему на душу, него искључиво линијском судији. Једно је дефакто да је прекршио сва упутства када се диже заставица. Марчињак ништа није крив, онако тешко утакмицу привести крају, он никоме није дао жути картон. Имао је контролу, али одлука линијског судије бацила је мрљу на једну велику утакмицу и на велики улог и можда је коштала Бајерна освајања Лиге шампиона. Ових дана ћемо бити сведоци, једини спас ће бити да докажу да је био офсајд Мазрауија. Ту не одлучује човек, него програм. Ми овде код нас полемишемо да ли је дебља линије извучена на ВАР-у“, завршио је разговор за Спутњик Рака Ђуровић.
Рукометна лопта - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2024
СПОРТ
Србија је поражена – али селектор и даље верује: „Борићемо се свим силама за Светско првенство“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала