- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Спајић: Црна Гора ће гласати за Резолуцију о Сребреници, а гласала би и за Резолуцију о Јасеновцу

© Фото : Уступљено Спутику/ Влада Црне Горе/ SasaMaticПремијер Црне Горе Милојко Спајић
Премијер Црне Горе Милојко Спајић - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2024
Пратите нас
Црна Гора ће у Генералној скупштини УН гласати за резолуцију о Сребреници, потврдио је данас премијер Милојко Спајић у Скупштини.
Спајић је то рекао у оквиру премијерског сата у одговору на питање лидера опозиционе Бошњачке странке Ервина Ибрахимовића да ли ће Црна Гора подржати резолуцију о Сребреници. Спајић је рекао да нема ништа против резолуције.
„Зашто то говорим – ми смо се обавезали да ћемо водити проевропску политику. Ја разумем да је некоме у интересу да се дигне тензија са Србијом. Нама као држави то није интерес. Четрдесет и нешто одсто туриста који долазе у Црну Гору су етнички Срби. Ти људи ће дефинитивно имати консеквенце. Ви не бринете о туризму“, казао је Спајић.
Додаје да је Црна Гора независна држава и да има своју политику, али да има разумевања за став Србије, тзв. Косова, Босне, Македоније.
„Желимо партнерске односе а не да се фајтамо са њима. Не желимо да стајемо на страну било кога, не желимо да изгледа да смо стали на страну БиХ против Србије. Они имају своје проблеме, а не желимо да их свађамо. Ми желимо да спустимо тензије“, казао је Спајић.
Циљ је, казао је, да Црна Гора буде помиритељ – Швајцарска Балкана, Сингапур Европе.
Ибрахимовић је рекао да му је драго што то чује и да је то цивилизацијска потреба овог друштва.

Најављује се Резолуција о Јасеновцу, па зашто и то не подржати

Током премијерског сата јавио јавио се Андрија Мандић, истичући да ће савез За будућност Црне Горе предложити Резолуцију о Јасеновцу.
„Очекујемо стопроценту подршку власти и опозиције“, рекао је Мандић.
Спајић је рекао да не прихвата да је Црна Гора лошија од било кога и да на све гледа из жабље перспективе.
„Био сам ван земље 16 година, никада нисам дозволио да ме неко гледа са висине. Црна Гора није без корена, она је била држава кад неке друге државе сада у Европи то нису биле. Ми треба да будемо лидери у Европи“, рекао је Спајић.
Он је рекао да је постојала пропаганда да ће се резолуцијом изгласати геноцидност једног народа.
„Што би коме сметали ти амандмани? Они само наводе очито, да ниједан народ, ниједна верска скупина, нису геноцидни. Јесмо ли чули реакцију БиХ на амандмане? Ја сам убеђен да им је то прихватљиво. Ови амандмани су одлични јер ће показати праву намеру свих“, рекао је Спајић.
Он је рекао да се најављује и резолуција о Јасеновцу, па што не подржати и то.
„Ми људе не треба да третирамо као другоразредне грађане. Амандмани осигуравају да нико нема ништа против српског народа“, рекао је Спајић, пренела је РТЦГ.

Шта је Влада Црне Горе навела у писаном одговору Бошњачкој странци

У писаном владином одговору достављеном Бошњачкој странци се наводи да је став Црне Горе по, како наводе, питању геноцида у Сребреници познат, а огледа се кроз усвајање Декларације о прихватању резолуције Европског парламента о Сребреници 2009. године и Резолуције о геноциду у Сребреници коју је Скупштина Црне Горе усвојила 2021. године.
Подсећају да је Црна Гора прва држава у региону која је усвојила поменуте резолуције и став према, како кажу, геноциду у Сребреници је непромењен.
„Својим активностима на спољнополитичком плану, као чланица НАТО-а, кандидат за чланство у Европској унији и земља која се у потпуности усаглашава са Заједничком спољноми безбедносном политиком Европске уније, своју вредносну и спољнополитичку оријентацију у континуитету потврђујемо“.
Једнако тако, додају, као НАТО чланица и будућа чланица Европске уније Црна Гора има посебну одговорност за очување стабилности у региону. Посебно када је реч о смањивању тензија, етничких и других подела које су нам, нажалост, иманентне, наводи се у одговору Владе.
„Дакле, уз неспоран став према ономе што се догодило у Сребреници наша је одговорност да се са посебном пажњом односимо према овом осетљивом питању. И то, не да бисмо аболирали кривце како се то покушава спочитати. Већ напротив, да би смо их што прецизније таргетирали“, стоји у одговору.
Додају да Црна Гора нема право да ствара нове тензије већ обавезу да, како кажу, вида старе ране.
„То је наша обавеза према жртвама и дужност према будућим генерацијама. Да би сви заједно могли ићи напред – једни са другима као државе, као народи – морамо ствари назвати правим именом“, наводи се и истиче:
„Управо на тој линији, а као што је јавности познато, Влада Црне Горе у консултацији са Савезницима предлаже два амандмана на Резолуцију Уједињених нација „Међународни дан рефлексије (размишљања) и сећања на геноцид у Сребреници 1995. године“ и то:
„понављајући да је кривица за злочин геноцида индивидуализована, те се не може приписати било којој етничкој, верској или другој скупини или заједници у целини“;
и други; „ потврђујући неповредивост општег оквирног споразума за мир у Босни и Херцеговини у свим његовим одредбама“.
„Чврсто верујемо да се овим амандманима уважавају жртве, али и спречава жигосање народа због злочина појединаца. Они имају за циљ да онемогуће манипулације које често служе одређеним друштвено-политичким чиниоцима за унутрашње потребе“, стоји у владином одговору.
Указују поново да је „Резолуција о геноциду у Сребреници“ која је на дневном реду у УН-у јако осетљива тема, а Црна Гора као мултиетничка држава има обавезу да спречи злоупотребу жртава, те пружи додатан напор ка смањењу етничких дистанци и превазилажењу тензија у региону.
Спајић је казао и да ће Црна Гора гласати за све резолуције које осуђују геноциде и злочине на простору бивше Југославије.
„Управо ову резолуцију коју имамо испред нас - Сребреницу. Никакв проблем то није. Гласаћемо за, рекли смо више пута. Ја сам јавно говорио о томе, осуђивали смо геноцид. Немамо проблем да то урадимо. Влада ће о томе расправљати, али мислим да је то излишно спомињати јер смо се споразумно обавезали да водимо проевропску политику“, казао је Спајић.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала