- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Шта се ваља иза новог великог политичког потреса у Северној Македонији

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIСкопље после избора
Скопље после избора - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2024
Пратите нас
Иако победа ВМРО-ДПМНЕ на изборима у Северној Македонији делује као политички земљотрес у овој држави, тешко да ће ова опција успети да поврати оно што је дато у протеклих седам година од како су отишли са власти, посебнo јер се држава налази у рукама Запада и албанског фактора, оцена је спољнополитичког аналитичара Душана Илића.
Узбуђење и поверење које је македонски народ указао кроз подршку ВМРО –ДПМНЕ (Унутрашња македонска револуционарна организација — Демократска партија за македонско национално јединство), промакедонски настројеној странци која је победила и на парламентарним и на председничким изборима у Северној Македонији, могло би брзо да се истопи, оцена је Душана Илића из Института за европске студије.

Тешко до промене политике

Према његовим речима, уз сву жељу и наду коју ова странка гаји да ће неке ствари моћи да врати на старо, као што је име државе, то се неће десити јер се ова држава налази у рукама албанског фактора и Запада.
„Изборни резултат и чињеницу да би уз левицу ВМРО-ДПМНЕ могао сам да формира власт на свим нивоима без албанског фактора спречава Охридски споразум из 2001. године. Споразумом је предвиђено да две најјаче странке из албанских и македонских редова увек формирају власт. У овом случају, иако је ВМРО добила 59 мандата од 120 колико броји парламент у Скопљу, и уз левицу која им је традиционално наклоњена и има шест мандата може да оформи владу, поменути споразум их у томе спречава,“ напомиње Илић.
Он истиче да ће ВМРО моћи да бира између две албанске коалиције: ВЛЕН, који је подржао Аљбин Курти и Европског фронта који је предводила странка ДУИ.
„С обзиром да све албанске странке одавано траже да се председник државе бира у парламенту, а не на директним изборима, из разлога да би они добили једну од три важне државне функције (председник, премијер и председник парламента), није искључено да ће било која од ове две албанске опције која буде у оптицају за формирање власти, од ВМРО тражити место председника парламента,“ оцена је Илића.

Албански фактор на челу са Куртијем

Наш саговорник сматра да ће ВМРО-ДПМНЕ да се одлучи за албанску опцију ВЛЕН, јер оцењује да ову коалицију коју предводи релативно млада албанска странка Беса има више потенцијала за сарадњу од ДУИ који су их већ издали.
„С друге стране, ово носи и одређени ризик јер је ову коалицију подржавао Аљбин Курти и Самоопредељење. Тачније, чак три члана Самоопредељења су на листи ове коалиције, што потенцијално значи директни улазак ове косовске албанске партије у македонски парламент,“ напомиње Илић, уз оцену да је то више жеља Запада него саме ВМРО -ДПМНЕ. Илић сматра да ће, и поред свих изјава које су се могле чути током изборне кампање, ствари у Северној Македонији остати исте.
„Оно што је сигурно јесте да ће нова власт бити сигурно много одлучнија по питању промене Устава и убацивања бугарске мањине, али све остало почев од односа према Србији па надаље неће се променити. Они и даље не поштују наш суверенитет и територијални интегритет јер су признали тзв. Косово. Дакле, неће повући то признање. Такође не мислим ни да ће моћи, све и да хоће, да промене став према Москви због утицаја Запада, односно директно Америке. Исто тако, јасно је да ће остати на евроатланском курсу,“ каже Илић.
Наш саговорник додаје да се очекује да Христијан Мицкоски, председник ВМРО-ДПМНЕ, буде будући премијер Северне Македоније, али и да би Срби који су увек били уз ВМРО –ДПМНЕ у овом саставу могли да добију неку од важнијих места.

Шта ће бити са српским странкама

„Српске странке, посебно странка Ивана Стоилковића, председника Демократске партије Срба, до сада су биле у улози споне између Скопља и Београда, и у том смислу на неки начин су биле „оштећене“, што би сада могло да се на неки начин исправи тиме што би се и Србима дала нека значајнија позиција у новој власти,“ напомиње Илић.
Он такође каже да не очекује повратак бившег председника ВМРО- ДПМНЕ Николе Груевског из Мађарске где се налази практично од покретања поступка против њега јер је Запад веома заинтересован за његов случај.
Према резултатима 95 одсто обрађених гласова, на парламентарним изборима у Северној Македонији ВМРО-ДПМНЕ освојила је 43,14 одсто или 414.134 гласа што тренутно тој странци обезбеђује 59 мандата у новом сазиву Скупштине Северне Македоније. ВМРО-ДПМНЕ је победила и у трци за седмог председника - у другом кругу кандидат ове партије Гордана Сиљановска Давкова освојила је 65,07 одсто гласова и била боља од кандидата СДСМ Стеве Пендаровског, досадашњег председника.
На парламентарним изборима на другом месту је Коалиција за европску будућност СДСМ са 146.488 гласова или 15,26 одсто што јој тренутно обезбеђује 18 мандата.
Европски фронт са ДУИ Алија Ахметија освојио је 14,01 одсто или 134.473 гласа, док је друга албанска коалиција ВЛЕН добила 10,90 одсто или 104.672 гласа.
Гордана Сиљановска-Давкова - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2024
РЕГИОН
Гордана Сиљановска нови председник Северне Македоније, ВМРО-ДПМНЕ победник и парламентарних избора
Скопље избори - Sputnik Србија, 1920, 05.05.2024
РЕГИОН
Ко је могао да претпостави да ће Албанци из Митровице да „управљају“ Скопљем – следи ли велеобрт?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала