- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Српска не пристаје да изгуби оно за шта су гинули њени борци

© Tanjug / FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJAМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2024
Пратите нас
Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Српска 12. маја пре 32 године донела историјски закон о формирању Војске Српске, а да данас не пристаје на било какве понуде којима би изгубила оно за шта су гинули њени славни борци.
"Поносан сам на припаднике Војске Републике Српске, као хероје који су све дали за Српску. То обавезује нас који још можемо да дамо све за Српску", нагласио је Додик у обраћању у бањалучкој касарни "Козара" на централној свечаности обележавања Дана Војске Републике Српске.
Он је рекао да је Војска Републике Српске водила одбрамбени рат, да су Срби увек водили рачуна о својој и слободи других, те да је тако и данас.
"Данас морамо показати да смо спремни да обезбедимо слободу за сваког припадника сваког народа у Српској", поручио је Додик.
Подсетио је да су 9. јануара 1992. године српски посланици донели одлуку о формирању Републике Српске и да је то дан мира, када се политичким средствима брани народ.
"Тада је Српска имала намеру да буде независна, али околности су довеле до страдања српског народа и дошао је мировни процес. Српска је пристала под притиском да заједно са Федерацијом створи БиХ и зато у Уставу пише да је чине Српска и Федерација БиХ", навео је Додик и додао да је Српска у БиХ унела део свог суверенитета.
Он је казао да се Република Српска сећа цивилних жртава и настрадалих бораца у протеклом рату, а да се данас бори за своја стечена права.
Додик је навео да се Дејтонски мировни споразум стално нарушава с циљем демонтирања Српске и стварања унитарне БиХ, да су и даље присутни Немци и лажни високи представник са намером да владају територијом и имовином, те остваре своје интересе.
"Република Српска је све то преживела, као и њен народ. Често размишљам о снази Српске која у тако неповољном окружењу егзистира захваљујући слободи и љубави српског народа према њој. Без Републике Српске нема слободе", истакао је Додик.
Он је рекао да је БиХ одржива само у слову Дејтонског мировног споразума, а да се чини да то данас није могуће због тога што странци намећу своје интересе и други концепт.
"Господо припадници Трећег пука, хвала вам што чувате нашу традицију и обичаје и будите наследници војника Војске Републике Српске да наш народ рачуна на вас и даље. Војска Српске тако гради мир и гарантује га својим присуством", нагласио је Додик, који је припаднике Трећег пешадијског (Република Српска) пука поздравио традиционалним поздравом 'Помоз` Бог, јунаци!'", уз њихов отпоздрав "Бог ти помог`о!".
Он је рекао да Република Српска данас има пријатеље и да нема жељу за било каквим сукобом, али да остаје трајно незадовољна чињеницом да остаје у БиХ.
"Захваљујем Србији и председнику Александру Вучићу који су упорни у развијању најбољих односа јер је реч о једном интересу и народу и то је у оквиру међународног споразума", поручио је Додик, пренела је Срна.
Додик је рекао да је Српској отето много тога, да су различите политичке гарнитуре у прошлости морале понекад да устукну и препусте нешто, што су покварили странци, који данас више ништа не могу добити.
Напоменуо је да је једини начин да Српска преживи тај да не дозволи да изгуби надлежности у унитаризацији БиХ.
"За мене је Република Српска заветна и трајна и оно где се свако враћа и то су омогућили припадници Војске Републике Српске. Српски народ и његова слобода су наш завет. Нека живе Република Српска и Србија и слобода!", поручио је Додик.
У Централној спомен-соби Војске Републике Српске у касарни "Козара" у Бањалуци данас су поводом Дана Војске Српске положени венци борцима погинулим у Одбрамбено-отаџбинском рату, где је служен парастос.
Кроз Војску Републике Српске прошло је 210.000 бораца, а 23.801 њен припадник положио је живот у Одбрамбено-отаџбинском рату за одбрану Српске.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала