- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Јуриш на „Теслу“: Код Берлина букти прави „мали рат“ демонстраната и полиције /видео, фото/

© AP Photo / Patrick Pleul/dpaХапшење активиства који протестују против проширења фабрике "Тесла" у Немачкој
Хапшење активиства који протестују против проширења фабрике Тесла у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2024
Пратите нас
У општини Гринхајде код Берлина више од 1.200 радикалних левичарских активиста протестовало је против проширења територије фабрике америчког произвођача електричних возила „Тесла“, покушавајући да уђу у просторије фабрике. Учесници акције противе се ширењу територије фабрике науштрб више од 100 хектара шуме.
Демонстранти су покушали да пробију полицијске баријере и уђу у просторије „Тесле“. Полиција се свим силама труди да обузда активисте, и већ је дошло до неколико тешких сукоба са полицијом, преноси „Билд“.
Радикални левичарски активисти у одвојеним групама покушавају да упадну у ограђени простор од 300 хектара где су паркирани електрични аутомобили произвођача. Једна од ових група је око поднева успела у тој намери, након чега су њени чланови приведени.
Према изјавама људи на лицу места, било је немогуће оградити све области због пространости подручја.
Активисти не одустају од покушаја да уђу у фабричко постројење за шта су у близини подигли камп са шаторима и окачили палестинске заставе.
Они су већ покушали да уђу у зграду фабрике у четвртак.
Почетком априла, немачи лист Цајт пренео је да су се активисти населили у кућицама на дрвету у знак протеста због проширења фабрике „Тесла“ у Гринхајду.
Један од представника иницијативе „Стоп Тесли“, навео је да је изграђено око 18 кућица на дрвету, у којима живи око 70 људи.
Полицијски званичници савезних држава Бранденбург и Берлин страхују од даље саботаже јер демонстранте подржава група Вулкан, која је у марту преузела одговорност за паљење трансформаторске кабине у близини фабрике, након чега је прекинуто снабдевање струјом у фабрици „Тесла“, граду Еркнеру и неким деловима Берлина.
Струје је нестало након јаке експлозије, а на лице места стигли су ватрогасци, запослени у електропривреди и полиција, који су поред запаљеног трафоа затекли шатор еколошких активиста са натписом: „Овде су закопани експлозивни предмети!“.
Због инцидента производња аутомобила у фабрици је потпуно стала.
Председница савета радника „Тесле“ Михаела Шмиц рекла је да је фабрика наставила рад 11. марта, а два дана касније извршни директор Тесле Илон Маск посетио је фабрику и оценио да је инцидент „екотерористички напад“.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала