Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Председник ГИК-а: Рок за предају изборних листа за београдске изборе 12. мај у поноћ

© Sputnik / Лола ЂорђевићГрад Београд
Град Београд - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2024
Пратите нас
Председник Градске изборне комисије (ГИК) Зоран Лукић рекао је да рок за предају изборних листа за београдске изборе који се одржавају 2. јуна истиче у недељу у поноћ, а да ће бирачки списак бити закључен 15 дана пре одржавања избора.
Лукић је за Танјуг рекао да по закону и роковнику који је усвојила Градска изборна комисија и градске општине рок за предају листа истиче 12. маја у поноћ и да очекује да до истека рока буде предато још листа.
"Очекујемо да ће бити мало више листа предатих и у граду и на општинама. Градске изборне комисије и општинске изборне комисије су спремне да их приме, да их обраде и уколико испуњавају услове да их прогласе", рекао је Лукић.
Он је подсетио да је до сада за Скупштину града Београда предато осам изборних листа, од тога је проглашено седам и изразио очекивање да ће тај број до истека рока бити још већи.
На питање када ће бити закључен бирачки списак, Лукић је рекао да се према закону који је на снази он закључује 15 дана пред изборе, када се утврђује укупан број бирача на територији града Београда који имају бирачко право и који гласају на београдским изборима.
Он је појаснио и да се три дана пре одржавања избора утврђује коначан број бирача, односно тзв. списак накнадних промена, за особе које се пријаве ресорном Министарству након закључења бирачког списка.
"Након закључења бирачког списка, па три дана до избора могу да се упишу бирачи у списак, а могу и да буду избрисани из бирачког списка", рекао је Лукић.
На питање како се бирачки одбори припремају за изборе, Лукић је навео да од недеље почиње фаза кандидовања, односно предлагања чланова бирачких одбора, како у сталном тако и у проширеном саставу.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала