- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Преминуо вајар и академик Светомир Арсић Басара

© Фото : YouTube/Svetomir Arsić, snimak sa ekranaСветомир Арсић Басара
Светомир Арсић Басара - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2024
Пратите нас
Вајар и писац, академик Светомир Арсић Басара преминуо је у 96. години у Београду.
Предавао је на Вишој педагошкој школи и Академији уметности у Приштини. Оснивач је Ликовне колоније у Дечанима, а иницирао је оснивање Клуба ликовних уметника Косова и Метохије.
Први рад "Глава девојчице" извајао је 1950 године. Писао је студије о скулптури, ликовне критике и приповетке, а препознатљив је по монументалном циклусу скулптура инспирисаних националном историјом и њеним јунацима, преноси РТС.
У српску кућу науке и знања ушао је 1995. године. У Академији наука прошлог пролећа представио је аутобиографску збирку прича "Пут за Дечане".

Вучић упутио саучешће поводом

Председник Србије Александар Вучић упутио је саучешће поводом смрти Светомира Арсића Басаре.
''Са тугом сам примио вест о смрти великог уметника и патриоте, који је својим делима овековечио не само родоначелнике српске државе и идентитета, попут Симеона Немање и Светог Саве, већ и архетипове наших предака-витезова као парадигме српског историјског бивања на овим просторима'', наводи се у саучешћу председника Србије.
Председник Вучић је подсетио да је Арсић Басара поникао на Косову и Метохији, и да је у своју врхунску уметност уплитао сву тежину живота и непрестане борбе на светом тлу са којег смо духовно поникли, спајајући вечно и земаљско царство у јединствене скулптуре које је оставио у наслеђе будућим генерацијама за незаборав.
''Изражавам дубоко саучешће породици, пријатељима и поштоваоцима великог Светомира Арсића. Нека почива у миру“, наводи се у саучешћу председника Вучића, саопштила је служба за сарадњу с медијима председника Републике.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала