- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Роботски пужеви спремни за сложене мисије: Створен револуционаран изум /видео/

© Фото : Јутјуб/Robotics & AI Lab - CUHK ShenzhenРоботски пужеви
Роботски пужеви - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2024
Пратите нас
У револуционарном споју природе и технологије, тим кинеског универзитета у Хонгконгу развио је револуционарног робота инспирисаног пужевима, који би могао да преобликује колаборативну роботику.
Црпећи инспирацију из отпорне и прилагодљиве природе пужева, ови иновативни роботи показују неупоредиву свестраност у обављању задатака који су се пре сматрали немогућим. За разлику од својих “тромих колега”, ови роботи могу да се похвале брзом прилагодљивошћу и низом функционалности.
Централно место у њиховом дизајну је могућност појединачног рада или неприметног удруживања у формирање кохезивних кластера, концепт познат као “роботика роја“. Ти кластери интерно комуницирају, синхронизујућисвоје покрете како би делотворно извршили сложене мисије.

Револуционарна технологија

Примене тих роботских ројева обухватају различите сценарије, од мисија потраге и спашавања у подручјима катастрофе до извиђачких мисија у опасним окружењима и истраживања ванземаљског света.
Кључ њихове делотворности је способност робота да се физички повежу, формирајући динамичне тродимензионалне структуре.
Робот инспирисан копненом врстом пужа “бели жад”, поседује сферичну феромагнетску гвоздену шкољку у којој су смештене битне компоненте попут батерије и микропроцесора. Опремљен гуменим гусеницама с уграђеним магнетима и вакуумском пумпом, овај робот без напора прелази различите терене, преноси портал Дневно.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала