Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић са министром из УАЕ о ситуацији на КиМ, војној сарадњи и геополитици

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Србије Александар Вучић састао се данас са државним министром за одбрану Уједињених Арапских Емирата Мухамедом бин Мубараком Бин Фадалом Ал Мазруијем
Председник Србије Александар Вучић састао се данас са државним министром за одбрану Уједињених Арапских Емирата Мухамедом бин Мубараком Бин Фадалом Ал Мазруијем - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2024
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић састао се са државним министром за одбрану Уједињених Арапских Емирата Мухамедом бин Мубараком Бин Фадалом Ал Мазруијем и том приликом га је упознао са ситуацијом на КиМ, као и кретањима у региону Западног Балкана, а разговарали су и о јачању војне сарадње.
Вучић је истовремено исказао посвећеност Србије да "заједно са пријатељима и партнерима настави да ради на решавању изазова и претњи регионалном и међународном миру и безбедности".
Он је у објави на друштвеним мрежама истакао да је са Ал Мазруијем разговарао о сложеним геополитичким приликама, глобалним безбедносним изазовима, али и о јачању војнотехничке сарадње између Србије и УАЕ.
"Нагласио сам потребу за континуираном сарадњом и координацијом и у областима као што су борба против тероризма, сајбер безбедност и регионална стабилност, поготово имајући у виду опште усложавање ситуације у свету. Једна од тема разговора била је и конкретизација планова о којима је било речи прошле године током међународног сајма ИДЕX 2023, као и бројни типови наоружања које производи српска војна индустрија, а за коју су Емирати исказали интерес", навео је Вучић.
Напоменуо је да Србија придаје посебан значај партнерству и пријатељским везама са УАЕ и захвалио се шеику Мухамеду бин Заједу који је лично допринео нераскидивим билатералним и економским везама.
"Замилио сам министра Ал Мазруија да шеику пренесе моје срдачне поздраве уз увек отворен позив да поново посети Србију", навео је Вучић.

Гашић са Бин Фадалом Ал Мазруијем о геополитичкој ситуацији

Министар одбране Братислав Гашић састао се са државним министром одбране Уједињених Арапских Емирата Мухамедом Бин Мубараком Фаделом Ал Мазруијем са којим је разговарао о тренутној геополитичкој и безбедносној ситуацији у свету, сарадњи у области одбрамбене индустрије, као и о актуелним пројектима војно-војне и војноекономске сарадње и могућностима њиховог даљег унапређења.
Гашић је истакао је да су Уједињени Арапски Емирати за Србију једна од значајнијих земаља на Блиском истоку и потврдио нашу опредељеност у очувању традиционално добрих односа две земље, заснованих на међусобном пријатељству, наводи се у саопштењу Министарства.
Он је навео да су лични и изразито пријатељски односи председника Србије и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића и председника и врховног команданта Оружаних снага Уједињених Арапских Емирата шеика Мухамеда Бин Заједа Ал Нахјана дали најзначајнији допринос јачању и развоју укупних односа две земље, укључујући и сарадњу у области одбране.
Како је истакао, данашњи разговори са министром Ал Мазруијем, као представником пријатељске и нама блиске земље, веома су важни за Србију која се суочава са притисцима и изазовима, који уместо подршке помирењу подижу тензије и дестабилизују регион.
Према његовим речима, срдачан и отворен данашњи разговор са министром Ал Мазруијем представља подршку нашим напорима да истрајемо на политици изградње трајног мира, стабилности и напретка на Балкану заснованог на искреном дијалогу и сарадњи.
Гашић поручио је да ћемо настојати да партнерство са Уједињеним Арапским Емиратима на многим пољима додатно оснажимо и учинимо што је могуће ближим и садржајнијим тражећи нове могућности за развој заједничких пројеката и активности војноекономске и војнотехничке сарадње, као и у области војног образовања и медицине.
Државни министар одбране Уједињених Арапских Емирата Ал Мазруи честитао је министру Гашићу ступање на дужност министра одбране и пожелео му много успеха у даљем раду.
Он је, током данашњег састанка, указао на значај сарадње у области одбране и свеукупне сарадње наше две државе.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала