- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Црна Гора усвојила информацију о амандманима о Сребреници: Одговорност искључиво индивидуална

© Фото : Спутњику уступила Влада Црне Горе, Служба за односе с јавношћу/Саша МатићСастанак у вези са пописом становништва у Црној Гори
Састанак у вези са пописом становништва у Црној Гори - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2024
Пратите нас
Влада Црне Горе вечерас је на телефонској седници усвојила информацију о амандманима Црне Горе на Резолуцију о Сребреници, и наложила Министарству спољних послова да у понедељак пошаље амандмане предлагачу, а у њима се наводи да је одговорност за злочине искључиво индивидуална и да не може таргетирати народ или државе.
Црна Гора ће, како је раније најављено, предати два амандмана на Резолуцију о Сребреници у циљу постизања што бољих односа и смиривања политичке напетости у региону, преноси РТЦГ.
Амандманима је, наводи се, предвиђено индивидуализовање кривице за геноцид у Сребреници, али и инсистирање на стриктном поштовању Дејтона.
Овим амандманима, како су рекли из Владе, спречава се свако потенцијално манипулисање на штету Србије и српског народа у смислу било каквих правних и политичких реперкусија и онемогућава се наратив, али и намера да се један народ жели прогласити геноцидним.
Другим амандманом суштински се додатно афирмише постојање Републике Српске у склопу Босне и Херцеговине, што је гарантовано Дејтонским споразумом, с обзиром на то да су се од појединих званичника могле чути изјаве усмерене против Републике Српске.
Први амандман гласи:''...понављајући да је кривица за злочин геноцида индивидуализована, те се не може приписати било којој етничкој, верској или другој групи или заједници у целини...”.
Други амандман, како наводи црногорски јавни сервис, гласи:''...потврђујући неповредивост општег оквирног споразума за мир у Босни и Херцеговини у свим његовим одредбама....”
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала