- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Пламичак душе у пожару историје | Орбита културе

© SputnikОрбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2024
Пратите нас
Зашто данашња цивилизација не дозвољава човеку да буде сличан Христу, како у страшном пожару историје не изгорети и сачувати интимни пламичак у својој души, зашто и данас памти оно што му је у Берлину рекао Зиновјев, због чега верује да добри односи Европе и Русије представљају политичку, стратешку смрт за Америку.
То у разговору за Спутњик открива угледни писац Андреј Макин који у Београду борави као гост фестивала „Молијерови дани“.
Како је друштво од демократије стигло до хипнократије, какво је порекло савременог глобализма, због чега је из културе уклоњен Бог, шта нам поручује књижевност којој је дистопија главна одлика, како се манипулише идејом демократије – нека су од питања која отвара студија „После изгубљених илузија“ о којој разговарамо са њеним аутором проф. др Слободаном Рељићем.
Шта ћемо ново и непознато сазнати о нашем једином нобеловцу из истоимене ТВ серије коју је осмишљавао деценијама а снимио за три месеца, да ли је заиста, као што многи данас мисле, било лако Андрићу или је прослављени писац имао своје јединствене муке и сумње, има ли данас неког ко би као писац “Знакова поред пута” неутралну Швајцарску заменио ратним Београдом, шта дугује Андрићу којег игра безмало кроз целу богату каријеру – у “Орбити културе” питамо глумца, редитеља и једног од аутора ТВ серије “Нобеловац” Тихомира Станића.
Како је пре пола века настао јединствени културно-политички покрет који је прошавши све полувековне друштвене Сциле и Харибде и мењајући облик и чланове, остао веран основној идеји – афирмисању различитости и непристајању на стварност подела, неразумевања и нетрпељивости, да ли те идеје и данас надахњују подмлађени ансамбл театарског педесетогодишњака КПГТ – за „Орбиту културе“ открива један од његових оснивача, позоришни редитељ Љубиша Ристић.

О емисији „Орбита културе“

Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Орбита културе, 11.5.2024.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала