- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Си у Европи, Путин у Пекингу: Шта Србији доноси сарадња Кине и Русије? /видео/

© AP Photo / Christophe EnaМакрон и Си у Паризу
Макрон и Си у Паризу - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2024
Пратите нас
Симболика је била свеприсутна. Баш у дану у коме су, четврт века раније, амерички авиони летели над Србијом и бомбардовали амбасаду Кине у Београду, председник Кине долетео је у Србију. И то у пратњи авиона које српско ратно ваздухопловство – исто оно што је пре 25 година ратовало против америчких и НАТО непријатеља – данас има захваљујући Русији.
Што ће рећи и да је потпуно нормално што се истог дана – у уторак 7. маја – амбасадор Србије у Русији Момчило Бабић на инаугурацији председника Русије Владимира Путина сликао са својим кинеским колегом Жангом Ханхуијем. И мађарски амбасадор Норберт Конкољи уз њих, јер је после Француске и Србије кинески председник у плану своје европске турнеје имао и Мађарску. Која је и сама, као и Србија, од својих западних партнера оптужена за прекомерну блискост Кини као и Русији.

Пријатељство натопљено крвљу

Долазећи у Србију други пут за 8 година, што је поприлично учестало с обзиром на удаљеност и величину Кине и Србије, Си је у ауторском тексту у ”Политици” – уз насловну поруку ”Нека светлост нашег челичног пријатељства засија на путу сарадње Кине и Србије” – нагласио и да је ”пре 25 година НАТО флагрантно бомбардовао амбасаду Кине (…), убивши три кинеска новинара… Ово никада не смемо заборавити. Кинески народ цени мир, али никад неће дозволити да се понови историјска трагедија. Пријатељство Кине и Србије, које је натопљено заједнички проливеном крвљу два народа, постало је заједничко сећање два народа и охрабриће обе стране да заједно крену крупним корацима напред… Усред текуће трансформације света, невиђене у једном веку, међусобна подршка две стране је (све) чвршћа”, а ”узајамно корисна сарадња (све) ближа”.
Осим овог снажног подстрека Србима да издрже у борби коју воде већ деценијама а у међувремену је то постала и заједничка борба за ослобођење од оних који су веровали да могу некажњено да бомбардују све који им се нађу на путу, државна кинеска новинска агенција Синхуа указала је и да је ”главна Сијева порука Европи: сарадња”. А британски ”Фајненшел тајмс” у свему томе ће видети паклену заверу кинеског председника да пронађе пукотине у Европској унији и НАТО-у, ваљда у складу с познатим страхом америчког геостратега Збигњева Бжежинског да ће савез Пекинга и Москве с Паризом (или Берлином) представљати смртну пресуду за глобалну хегемонију Сједињених Држава.

Узајамна корист

Сарадња Кине и Европске уније је и ”комплементарна и узајамно корисна” а ”две стране имају екстензивне заједничке интересе и широк простор за сарадњу”, указао је Си у разговору с председником Француске Емануелом Макроном коме је, као и пре годину дана кад је Макрон био у државној посети Кини, присуствовала и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен у функцији надзорног органа из бриселског седишта Европске уније и НАТО-а. Или у још прозаичнијем настојању да спречи остваривање цитиране главне Сијеве поруке о сарадњи уместо конфронтације, што је председница Европске комисије и потврдила када је, након трилатералног састанка, сама одржала прес конференцију на којој је запретила да ће Брисел узвратити Кини због њеног тобожњег превеликог индустријског капацитета у консултацијама с Г7, дакле онако како му Америка каже.
Кина и Европска унија су, иначе, једна другој други највећи трговински партнери, па је и сасвим логично што је Си позвао Европску унију да се ”одупре покушајима да се пословни односи претворе у политичка, идеолошка или безбедносна питања”, што ће агенција Синхуа, да појасни, ставити у контекст ”покушаја Вашингтона да своје савезнике на Западу наведе на ’де-рескирање’ од Кине”.
У оштром контрасту оваквом захтеву, из Владе Србије саопштено је да је Србија потпуно отворена за кинеске инвестиције, које су већ постале највеће стране инвестиције у земљи. Да би онда председници Си Ђинпинг и Александар Вучић потписали и Заједничку изјаву о продубљивању и подизању свеобухватног стратешког партнерства и изградњи заједнице Србије и Кине са заједничком будућношћу у новој ери.

Макронова руска торта

Али да је и сам врло отворен за некакву сарадњу с Кином, или другачијег избора и нема, и Макрон је показао већ и својим покушајима да, како је то описала агенција ”Ројтерс”, шармира Си Ђинпинга. Поред осталог, и путовањем у француске Пиринеје где су живели (омиљени) баба и деда француског председника, као и јагњетином, домаћим сиром и обичном питом од боровница којима је послужио свог госта, све у настојању да се формалној државној посети дода и лични тон. Поменута пита, иначе, открива ”Фигаро”, на менију се нашла из геополитичких разлога – уместо Макронове омиљене руске торте.
Али двојица председника до Пиринеја су допутовали одвојеним авионима, потом и одвојеним аутомобилима од аеродрома, па је на крају извор ”Ројтерса” близак француском председнику могао да се похвали само ”пријатељским и веома искреним разговорима” – што значи да ниједан уступак, од економије до Украјине, Макрон од Сија није добио – док је један европски дипломата, много оштрије, рекао да је Си ”победник” своје посете, јер је ”зацементирао свој имиџ ’владара света’ кога Западњаци преклињу да реши европске проблеме у Украјини”.
О тим и осталим проблемима Западњака, не онако како би они желели, у свету који се мења као што га је описао кинески председник, ускоро ће, много садржајније и без патетичних покушаја да се успостави лична блискост јер она већ постоји, разговарати Си и Путин приликом његове најављене посете Пекингу.
Колико ће тај разговор бити значајан и за Србију? Шта Србији доноси посета Си Ђинпинга? И шта је он постигао својим доласком у Европу?
О овим су питањима у ”Новом Спутњик поретку” говорили Милан Бачевић, некадашњи амбасадор Србије у Кини, и проф. др Никола Зивлак, академски директор за Азију француске пословне школе Емлион, и један од идејних твораца Института ”Појас и пут”.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала