Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Уценом до Европе - и забрана динара део тактике Албанаца

© Sputnik / Теодор АнастасијевићАтмосфера у Северној Митровици дан пре избора
Атмосфера у Северној Митровици дан пре избора - Sputnik Србија, 1920, 12.05.2024
Пратите нас
Одлуком о завршетку прелазног периода и коначном укидању динара у јужној српској покрајини, као и казнама за све који ову уредбу не буду поштовали, Приштина не покушава само да настави своју политику репресије и спроведе тихи егзодус Срба са Косова и Метохије, већ жели и да уцени међународну заједницу, како би била примљена у различите институције.
Овако професор Правног факултета Универзитета у Косовској Митровици, др Душан Челић тумачи најновији развој ситуације везан за укидање српске валуте на Косову.
Прелазни период који је тзв. централна банка у Приштини одредила за почетак примене одредбе којом се на Метохији и Косову забрањује динар – истекао је. Почевши од 12. маја, против свих оних који за готовинске трансакције у јужној српској покрајини буду користили валуте друкчије од евра, како је речено, биће предузете казнене мере.
Челић све ово посматра у контексту кандидатуре такозваног Косова за чланство у Савету Европе и наводи да је очигледна тактика Приштине да једностраним потезима што више погорша положај Срба на Косову и Метохији, како би на известан начин уценила међународну заједницу. Идеја им је, каже он, да својим потезима приморају политички Запад како би их примио у Савет Европе, или неку другу међународну организацију.
Овај потез Приштине са једне стране видим као неку врсту уцене, а са друге стране као континуитет у политици дискриминације Срба. Ово није препорука за пријем у Савет Европе, ово је само доказ да на Косову и Метохији нема владавине права и да постоји систематска дискриминација према Србима од стране сепаратистичких власти у Приштини, рекао је Челић за Спутњик.
© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗаставе испред зграде Савета Европе у Стразбуру
Заставе испред зграде Савета Европе у Стразбуру - Sputnik Србија, 1920, 12.05.2024
Заставе испред зграде Савета Европе у Стразбуру

Положај Срба

Професор Челић истиче да, нажалост, очекује само даље погоршање положаја Срба, и то у два правца. Први правац је тај што тамошњи Срби неће моћи да добију пензије и друга социјална примања, која су њихова стечена права. Ово ће им бити онемогућено истицањем прелазног периода и дефинитивном забраном промета у динарима, објашњава наш саговорник.
У другом правцу ће се стање Срба погоршати у смислу да институције које још постоје на Косову и Метохији, а чији је оснивач Република Србија, дефинитивно неће моћи да постоје, јер ће, истиче Челић, њихови динарски рачуни од стране Приштине бити блокирани или угашени.
Ово значи да ће рад институција попут здравства, школства, социјалних институција, центара за социјални рад... једноставно бити онемогућен и да ће свакодневни живот косовскометохијских Срба бити доведени у немогућу ситуацију, упозорава професор.

Курти пере руке

Упитан о последицама и техничком спровођењу овакве одлуке, премијер привремених сепаратистичких приштинских институција Аљбин Курти одговорио је да он не одлучује о таквим стварима, већ такозвана централна банка у Приштини. Та иста банка је навела да се све друге валуте осим евра могу користити „као вредност за складиштење у физичком облику или на банковним рачунима у неевро валутама, за вршење међународних плаћања и за девизне активности“.
Челић верује да ће се сада и Поштанска штедионица која је једина финансијска институција која на Метохији и Косову још постоји, а чији је оснивач Република Србија, угасити, односно да ће јој бити забрањено да ради.
Комерцијалне банке које послују у јужној српској покрајини већ су добиле инструкције да отворе нове филијале на северу.
© Фото : Снимак са екрана/РТСПремијер привремених приштинских институција Аљбин Курти
Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 12.05.2024
Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти

Чему служи бриселски дијалог

Укидање динара биће поново главна тема дијалога у Бриселу, чија ће се седма рунда одржати следеће недеље. Једнострана и противправна одлука Приштине да укине динар и динарски промет опет ће се разматрати, изјавио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.
Он је истакао да су се, нажалост, сви досадашњи састанци показали бескорисним, будући да због одсуства политичке воље Приштине да се овај проблем реши не постоји реалан приступ овој ситуацији. Београд је, каже Петковић, до сада изнео низ конкретних предлога, које је албанска страна одбила.
Видећемо како ће се одвијати даље читав овај процес. Понављам још једном да верујем како је ово све део сценарија Куртијеве владе да уцени међународну заједницу у циљу пријема у Савет Европе, закључио је Душан Челић за Спутњик.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала