- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Бела кућа: Вашингтон ће наредних дана објавити информације о новом пакету помоћи Кијеву

© AP Photo / Carolyn KasterБела кућа у Вашингтону
Бела кућа  у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 13.05.2024
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе намеравају да у наредним данима објаве нови пакет војне помоћи Украјини, изјавио је саветник за националну безбедност САД Џејк Саливан.

„Имамо још један пакет помоћи на реду наредних дана, јер активно покушавамо да убрзамо темпо испоруке (војне помоћи Украјини)“, рекао је Саливан током брифинга.

Истовремено, он је нагласио да не треба сваке недеље очекивати трансфер нових транши наоружања Кијеву.
Он је истакао да ће Украјина ове недеље добити само део оружја из новог америчког пакета помоћи.
„У петак је (амерички председник Џозеф Бајден) потписао још један пакет, део опреме који ће стићи на бојно поље ове недеље“, прецизирао је Саливен.
Дипломата је додао да ће остатак наоружања стићи касније, узимајући у обзир могућност транспорта.
Према његовим речима, украјинске оружане снаге успеле су да добију само део првог пакета подршке од милијарду долара, који је америчка администрација доделила након што је Конгрес одобрио додатна средства за потребе савезника Вашингтона, укључујући скоро 61 милијарду долара Украјини.
Он је нагласио да ће Украјина сваке недеље добијати нове партије оружја из Сједињених Америчких Држава.
„Видећете стабилан ток (војне помоћи) из недеље у недељу“, објаснио је он.
Како је навео, због вишемесечног одлагања америчког Конгреса да издвоји додатна средства за потребе Кијева, „Украјина је упала у рупу“ из које Вашингтон покушава да је извуче што је пре могуће.
Истовремено, представник Беле куће је приметио да недељне испоруке наоружања Оружаним снагама Украјине не значе нужно издвајање нових пакета војне помоћи са истом фреквенцијом.
Русија сматра да испоруке оружја Украјини ометају решавање ситуације, директно укључују земље НАТО-а у сукоб и представља „играње ватром“. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров истакао је да ће сваки терет који садржи оружје за Украјину постати легитимна мета за Русију. Према његовим речима, САД и НАТО директно учествују у сукобу, укључујући не само испоручивањем оружја, већ и обучавањем војника у Великој Британији, Немачкој, Италији и другим земљама. У Кремљу су изјавили да пумпање Украјине оружјем са Запада не доприноси преговорима и да ће имати негативан ефекат.
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала