- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Да ли током сна мозак ефикасно елиминише токсине

CC0 / rawpixel.com / audi / Мозак
Мозак - Sputnik Србија, 1920, 13.05.2024
Пратите нас
Ефекат доброг ноћног одмора на обнављање и регенерацију интоксикованог организма широко је препознат, а популарно научно објашњење наводи на закључак да мозак елиминише токсине током сна.
Међутим, нова открића сугеришу да би ова теорија, која је постала доминантно мишљење у неурологији, могла бити и погрешна, преноси лондонски дневник Гардијан.
Резултати нове студије су открили да су елиминација токсина и кретање течности у мозгу лабораторијских мишева значајно смањени током периода сна и или под дејством анестезије.
"То звучи као идеја вредна Нобелове награде. Ако сте ускраћени за сан, бројне ствари крену наопако - не сећате се јасно ствари, координација ока и руке је лоша. Идеја да ваш мозак обавља овај основни 'кућни посао' током сна једноставно има смисла", рекао је Ник Франкс, професор биофизике и анестезије на лондонском Империал Колеџу и коаутор студије.
Међутим, према његовим речима, постојали су само индиректни докази да систем за уклањање токсина из мозга појачава своју активност током спавања.
У најновијој студији објављеној у часопису Nature Neuroscience, истраживачи су користили флуоресцентни контраст за проучавање мозга мишева што им је омогућило да виде колико брзо се контраст кретао из можданих шупљина испуњених течношћу, тзв. можданих комора, у друге регионе мозга.
Студија је показала да је у поређењу са мишевима који су држани будни, количина контраста у мозгу смањена за око 30 одсто код мишева који спавају и за 50 одсто код мишева који су били под анестезијом.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала