- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Ко је Андреј Белоусов, будући министар одбране Русије

© Sputnik / Maksim Blinov / Уђи у базу фотографијаАндреј Белоусов
Андреј Белоусов - Sputnik Србија, 1920, 13.05.2024
Пратите нас
Смена руског министра одбране Сергеја Шојгуа и могуће именовање Андреја Белоусова на то место донеће значајне промене ресору – очекују се реформе у саставу оружаних снага и повећање ефикасности коришћења финансијских средстава које држава издваја за одбрану.
У том контексту, очекује се и оптимизација питања набавки за војску и снабдевања у зони специјалне војне операције савременим типовима наоружања и војне опреме.
Руски политиколог и економиста Александар Дудчак сматра да именовање новог шефа Министарства одбране омогућити много тога корисног за активности руског војног ресора у контексту глобалне конфронтације Русије и Запада.
„Сада је Министарству одбране потребан добар менаџер. Чињеница да Белоусов није војник не представља ништа страшно, јер постоји нада да ће тако искусан човек организовати рад овог ресора, што је неопходно током вођења борбених дејстава и сукоба са више од 50 земаља света. Мислим да се и ток специјалне војне операције може променити. Овакве одлуке мотивишу војску, тако да чекамо промене мирно и са надом“, каже Дудчак.
Председник Русије Владимир Путин предложио је да економиста и бивши потпредседник Владе Русије Андреј Белоусов буде нови министар одбране Русије, док је Сергеја Шојгуа именовао за секретара Савета безбедности Русије. Истовремено, Шојгу, који је на челу Министарства одбране био од 2012. године, биће и заменик председника Русије у Војно-индустријској комисији и надзорник рада Федералне службе за војно-техничку сарадњу.
Стручњаци додају и да је сасвим је природно да Валериј Герасимов остаје на месту начелника Генералштаба, јер ће то обезбедити континуитет у контроли руских група у зони специјалне операције.

(Не) очекиван кадровски потез

Руски експерти оцењују да је предлог руског председника да се Андреј Белоусов именује за министра одбране „економски догађај“ који има оптимизациони карактер, јер је увојном сукобу са НАТО-ом посебно важна ефикасност унутрашњих трошкова Министарства одбране. Како објашњавају, у актуелној ситуацији „сав новац уложен у војно-индустријски комплекс треба да допринесе резултатима на фронту и коначној победи.
Руски експерт Михаил Нејжмаков оцењује да је предлог да се Белоусов постави на чело Министарства одбране за многе неочекиван кадровски потез, али његова кандидатура се, додаје он, не може назвати случајном.
„Вест је, свакако, неочекивана.Осим уског круга људи укључених у овај процес, за већину људи, укључујући и стручњаке ово је био веома неочекиван кадровски потез“, каже Нејжмаков.
Нејжмаков истиче да, Белоусов, иако цивил, „није странац“ у производњи производа двоструке намене и, што је још важније, у одбрамбеној сфери.
„Треба се сетити да је као први потпредседник владе надгледао питања као што су развој система беспилотних летелица и развој ваздухопловне индустрије. То су веома важне теме, укључујући и одбрамбени потенцијал земље“, додао је Нејжмаков.
Он је подсетио на речи портпарола Кремља Дмитрија Пескова, који је рекао да је председник Русије Владимир Путин предложио Белоусова за министра одбране јер тај ресор треба да буде апсолутно отворен за иновације, увођење свих напредних идеја и стварање услова за привредну конкурентност.
Према његовим речима, сада је веома важно да се економија безбедносног блока интегрише у економију земље, тако да је, оцењује Нејжмаков, именовање Белоусова на место шефа Министарства одбране логично.
„Судећи по тезама које је изнео портпарол руског председника Дмитриј Песков управо је економска компонента у питањима одбране сада посебно важна, са становишта стратегије коју истиче Владимир Путин, а на коју се највише фокусира руководство земље. Вероватно је то логика у овом именовању - с једне стране, то је жеља да се ојача економска компонента сектора одбране, а с друге стране, можда је ово нека врста ревизије Министарства одбране, која је периодично потребна“, сматра експерт.

Белоусов – изврстан стратег и врхунски економиста

Занимљиво је да је Белоусов одрастао у улици Фрунзенска набережна број 8 у Москви, одмах поред зграде руског Министарства одбране. Син је еминентног совјетског економисте Рема Белоусова, а и сам је дипломирао на престижном Економском факултету Московског државног универзитета „М.В.Ломоносов“.
Доктор је економских наука, био је на различитим државним високим функцијама, а у руској јавности га описују као изврсног стратега, образованог и интелигентног човека.
Извршни директор Руског друштва политиколога Игор Кузњецов рекао да је кандидат за министра одбране Руске Федерације компетентан и искусан менаџер који је „прилично способан“ да решава тешке задатке постављена у условима специјалне војне операције. Нови министар одбране ће моћи да повећа динамику раста домаћег војно-индустријског комплекса.
Кандидатура шездесетпетогодишњег Белоусова „није добра вест за Украјину“, јер је нови шеф војног ресора способан да драматично повећа ефикасност и динамику руског војно-индустријског комплекса. Тако барем тврди украјински економиста Алексеј Кушч, док депутат украјинске Раде Алексеј Кучеренко оцењује да његово именовање „изгледа трагично” за Украјину.
Белоусова описују као „државника и патриоту“ са огромним практичним искуством, а његово именовање на место министра одбране сматрају последицом личног поверења које председник Русије Владимир Путин има у њега.
Андреј Белоусов - Sputnik Србија, 1920, 12.05.2024
РУСИЈА
Биографија новог министра одбране Русије
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала