- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Пази, снима се: Како доскочити „Гуглу“

© Фото : Pexels/Photo by Deepanker Verma Гугл хром
Гугл хром - Sputnik Србија, 1920, 13.05.2024
Пратите нас
Гугл, технолошки гигант чије услуге користе милијарде људи широм света, има функцију која му омогућава да тихо снима гласове корисника и чува их у друге сврхе.
„Гугл“ складишти звук активности корисника на вебу и у апликацијама, укључујући вербалне интеракције са претрагом, помоћником и мапама, да би побољшао технологије за препознавање гласа.

Прилагођавање налога на „Гуглу“

Корисници би требало да прилагоде свој налог на „Гуглу“ одабиром одговарајућих подешавања у „Подаци и приватност“ како би блокирали приступ микрофону и камери технолошке компаније.
Технолошки предузетник Џефри Кастиљо поделио је савет са корисницима преко друштвених мрежа, објашњавајући како могу да искључе ову функцију.
Наиме, потребно је отворити апликацију „Гугл“ и кликнути на „Управљај својим Гугл налогом“. Затим изаберите „Подаци и приватност“ и померите се надоле до „Подешавања историје“ и изаберите одељак „Активност на вебу и апликацијама“.
Након што кликнете на то и померите се надоле, приметићете да постоји плава потврда поред одељка „Укључи гласовне и аудио активности“.
Да би се зауставило „слушање“ Гугла, потребно је поништити ову ознаку, односно уклонити квачицу.
„Када је ово подешавање гласовне и аудио активности искључено, аудио-снимци гласовних интеракција са Гуглпретрагом, помоћником и мапама неће бити сачувани на вашем налогу на „Гугл серверима, чак и ако сте пријављени“, објавио је „Гугл“ раније.
„Ако искључите ову поставку гласовне и аудио активности, претходно сачувани звук се неће избрисати. Можете да избришете своје аудио-снимке у било ком тренутку.“

Шта каже „Гугл“

„Гугл“ тврди да снима само кратке делове разговора како би идентификовао које фразе користи за препознавање гласовних команди и пружање одговора.
Упркос тврдњама „Гугла“, као и других технолошких компанија попут „Амазона“ и „Епла“, да њихови помоћници попут Алеке и Сири слушају само команде, остаје велика забринутост за безбедност корисника.
Постоји озбиљан ризик од сајбер напада ако криминалци добију приступ корисничким налозима или њиховим паметним уређајима.
Могли су да прислушкују телефонске разговоре и краду осетљиве информације из сачуваних података. Да би се заштитили, корисници се подстичу да верификују апликације након преузимања како би се уверили да долазе из поузданих извора и да прегледају дозволе за апликације како би ограничили приступ микрофонима својих телефона.
„Нортон“, апликација за сајбер безбедност, предлаже кораке као што су брисање историје гласовних захтева за брисање информација о разговорима, коришћење ВПН-а за шифровање ваших података тако да треће стране не могу да приступе тим информацијама и редовно ажурирање софтвера како би ваш уређај био безбедан, пише „Дејли мејл“.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала