Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Приштина забранила патријарху Порфирију улазак на Косово и Метохију

© Sputnik / Лола ЂорђевићПатријарх Порфирије
Патријарх Порфирије - Sputnik Србија, 1920, 13.05.2024
Пратите нас
Приштинске власти данас нису дозволиле патријарху спрском Порфирију и седморици архијереја СПЦ да уђе на територију Косова и Метохије на прелазу Мердаре, како би присуствовали у уторак свечаном почетку рада редовног годишњег заседања Сабора у Пећкој патријаршији.
Због тога Сабор СПЦ неће, као што је било планирано, почети с радом сутра у Пећкој патријаршији, већ ће се архијереји окупити у Београду, у Храму Светог Саве на Врачару, где ће у девет сати почети литургија.
Без икаквог разлога и образложења патријарх Порфирије и епископи враћени су са административног прелаза односно уручене су им тзв. Одбијенице, пренео је Танјуг.

Канцеларија за Косово и Метохију: Никада угњетавање једног народа и његових верских права и слобода није донело никоме добро

Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је да је забрана патријарху стигла 13 минута пре најављене посете, што, како се наводи, посебно указује на намеру Аљбина Куртија да додатном малтретирању и изнуривању изложи патријарха српског, да више од седам сати проведе у путу.
„Као и увек до сада, официр за везу Београда у складу са свим важећим споразумима и процедурама послао је најаву о плановима поглавара СПЦ да у Пећкој патријаршији, као што вишевековна традиција и налаже, присуствује првом дану Сабора СПЦ и буде подршка и ослонац верном српском народу који га је жељно ишчекивао. Међутим, једнострано и супротно свим споразумима, Курти му је ту могућност ускратио“, наведено је у саопштењу.
Даље се каже да се вредности и поруке које патријарх носи нико у Приштини не разуме јер политика Аљбина Куртија „којој данас и пуне три године сведочимо јесте политика раздора, мржње, нетрпељивости и нетолеранције“.
„И на овом примеру, ми данас сведочимо намери Приштине и Аљбина Куртија да са Косова и Метохије протерају све српско и избришу трагове вековног постојања српског народа и српске цркве на овим просторима, показујући да је у Приштини жива управо она политика која је довела до тога да албански припадник тзв. косовских безбедносних снага упуца на Бадњи дан двоје српске деце и да потом буде пуштен на слободу. Таква политика, политика мржње, верске нетолеранције, угњетавања, забрана кандидовала је такозвано Косово за чланство у Савету Европе и нека се над том чињеницом, у светлу данашњих догађаја, добро замисле сви они представници међународне заједнице који такву политику креирају и подржавају“, стоји у саопштењу.
Подсећа се да никада угњетавање једног народа и његових верских права и слобода није донело никоме добро.
„И док су српске светиње на Косову и Метохији места ходочашћа и самих Албанаца који у њима налазе утеху и прекопотребни мир и исцељење и где су увек дочекани отворених двери, политика која се данас креира у Приштини чини све да се те танане везе прекину“, закључује се у саопштењу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала