- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Руски амбасадор у БиХ: Западне силе имају двоструке аршине

© Фото : Youtube/FACE HD TV/PrintscreenИгор Калабухов, руски амбасадор у БиХ
Игор Калабухов, руски амбасадор у БиХ - Sputnik Србија, 1920, 13.05.2024
Пратите нас
Амбасадор Русије у Сарајеву Игор Калабухов изјавио је да западне силе имају двоструке аршине и да се свуда по свету мешају у унутрашњу политику земаља, што је видљиво у Украјини, али и на Балкану.
Калабухов је то рекао на Међународно научно-експертском скупу на тему „Русија, Украјина и балканске паралеле“, одржаном на Универзитету Источно Сарајево.
Када је реч о БиХ, подсетио је да је Русија гарант Дејтонског мировног споразума и указао да званична Москва полази од тога да сви проблеми морају бити решени у дијалогу два ентитета и три конститутивна народа, те да само они могу определити даљи ток историје БиХ.
Калабухов је уочи почетка округлог стола изразио наду да ће овај скуп допринети бољем разумевању тренутне ситуације не само код обичних људи, него и код младих који, како каже, морају пронаћи морални и историјски компас у турбулентном и компликованом свету.
„Сви покушаји да користе украјински национализам, који је делом прерастао и у неонацизам, усмерени су против Русије. Сви покушаји, попут организације конференција у Швајцарској по формули мира (председника Украјине Володимира) Зеленског је само још један покушај, како они кажу пораза Русије, а то је немогуће“, нагласио је Калабухов и додао да се сви преговори могу водити само са Руском Федерацијом, пренела је Срна.
Говорећи о наводном малигном руском утицају, Калабухов је подсетио да је то стари наратив Запада још од времена Совјетског Савеза, када су сви покушаји дестабилизације света, наметања правила, кршења међународног права Запада објашњавани совјетском претњом.
„Сада то објашњавају `руским малигним утицајем` и говоре да ћемо након завршетка специјалне војне операције гурнути то на Балтик и Балкан. То је лудост и прикривање њихове неоколонијалне праксе, само да остваре циљеве“, рекао је Калабухов новинарима.
Руководилац „Центра за јавну и информативну сарадњу Европа“ Едуард Попов рекао је да Русе и Србе из Републике Српске не уједињује само њихова православна вера, него и тужне странице историје.
Он је додао да људи у Русији саосећају са компликацијама са којима се Срби у Српској суочавају више од једне и по деценије.
Директор Института историјских наука Универзитета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић упозорила је да је свуда у свету присутан покушај рехабилитације нацизма, и да су Срби посебно заинтересовани да се овој теми приступи систематично.
Учесници скупа били су и професори Милош Ковић, Дарко Ђого, Олег Солдат и Никола Ожеговић, као и истакнути научници из Руске Федерације.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала