- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Шолц објаснио зашто је Немачкој било тешко да Украјини испоручи систем „патриот“

© AP Photo / Michael SohnНемачки канцелар Олаф Шолц
Немачки канцелар Олаф Шолц - Sputnik Србија, 1920, 13.05.2024
Пратите нас
Немачки канцелар Олаф Шолц изјавио је да је одлука о испоруци Украјини још једног ПВО система „патриот“ била тешка, јер их ни Немачка нема много.

„Као што знате, одлучили смо да пошаљемо Кијеву трећи систем ‘патриот’ и то није била лака одлука, јер их ни ми немамо много. Али, то је било важно учинити“, истакао је Шолц на заједничкој конференцији за новинаре у Стокхолму са шефовима влада Данске, Исланда, Норвешке, Финске и Шведске.

Он је изразио наду да ће и неке друге европске земље следити пример Берлина.
Истовремено, он је подсетио да је Немачка до сада издвојила средства за војну подршку Кијеву или је преузела обавезе за будуће трошкове у износу од око 28 милијарди евра.
„Ове године ће та цифра достићи више од седам милијарди, што сматрам да је највећа бројка у целој Европи“, констатовао је немачки канцелар, додавши да ће се „подршка Украјини наставити докле год то буде потребно“.
Претходно је немачки амбасадор у Украјини Мартин Јегер изјавио да ће Берлин у мају послати Кијеву још један ПВО систем „ирис-т“, а да се као и раније очекује предаја трећег система „патриот“.
Министарство одбране Немачке саопштило је 13. априла да ће немачке власти у најскорије време послати Украјини још један систем „патриот“ из резерви Бундесвера.
Погледајте и:
Украјинска војска - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2024
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Какво ће оружје Запад испоручити Украјини у 2024. години
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала