- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руски војници, група Центар - Sputnik Србија

УЖИВО Украјина послала резервне снаге у Харковску области; Руске снаге ушле у Волчанск

Пратите нас
У току је 810. дан специјалне војне операције у Украјини. Руске снаге су у протекла два дана заузеле девет села у Харковској области, а у Кијеву признају да је ситуација у том правцу напета. Украјинске снаге извеле су масовно гранатирање Белгорода, погођена вишеспратница, погинуло 15 људи.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:35 13.05.2024
Украјински лидер Владимир Зеленски, саслушавши извештај главнокомандујућег украјинских снага Александра Сирског и министра одбране Рустема Умерова, назвао је ситуацију у Харковској области једном од најкритичнијих, због напредовања Оружаних снага Русије на овом правцу.
Зеленски је у видео-снимку на његовом Телеграм каналу додао да се командант оперативно-тактичке групе снага „Харков“ Михаил Драпати, који је одговоран за овај правац фронта, налази на лицу места.
Украјински лидер је јуче рекао да су украјинске снаге у веома тешком оперативном положају на харковском правцу и истакао је „тактички успех“ руске војске.
Раније данас, агенција РБК-Украјина пренела је да је командант групе Оружаних снага Украјине „Харков“, који је одговоран за одбрану на слобожанском правцу, смењен због руске офанзиве у Харковској области и да је уместо Јурија Галушкина на ту позицију именован Драпати.
22:08 13.05.2024
Резервне снаге украјинске војске упућене су у Харковску област због напредовања руских трупа, изјавио је начелник Генералштаба Оружаних снага Украјине Анатолиј Баргилевич, преноси агенција УНИАН.
„Јутрос се непријатељ активирао у области Волчанска. Долази до борби. Ми брзо реагујемо на кретање непријатељских трупа и довлачимо резерве“, објаснио је он.
Према његовим речима, да ове резерве нису припремљене у протекла два месеца, ситуација би била много гора.
21:24 13.05.2024
Борбени авиони Ф-16 које је Копенхаген испоручио Кијеву појавиће се у Украјини за месец дана, саопштила је данска премијерка Мете Фредериксен.
„Говорећи о нашој коалицији за Ф-16, први ловци из Данске ће полетети у небо за месец дана“, рекла је она на заједничкој конференцији за новинаре премијера Северне Европе у Стокхолму.
Посланик украјинског парламента Алексеј Гончаренко раније је изјавио да би први ловци Ф-16 могли да се појаве у Украјини већ у јулу.
20:12 13.05.2024
Секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Александар Литвињенко назвао је Андреја Белоусова, кога је руски председник Владимир Путин предложио за новог министра одбране Русије, искусним руководиоцем и рекао да сматра да он може да обезбеди „дугорочан рат до исцрпљивања“.
Осим тога, Литвињенко је додао да Белоусов има „озбиљне везе“ у руској обавештајној служби.
У Украјини то виде као претњу дуготрајног сукоба Русије не само са Украјином, већ и са Западом и НАТО-ом, оценио је он.
19:59 13.05.2024
Руске оружане снаге ушле су у Волчанск и боре се унутар града, јавио је украјински портал „Страна“, позивајући се на податке Генералштаба Оружаних снага Украјине.
Осим тога, борбе се одвијају западно од Волчанска, у области села Старица.
19:54 13.05.2024
Руска ПВО оборила је две реактивне ракете, шест навођених авионских бомби и један дрон изнад Белгородске области, саопштило је Министарство одбране Русије.
У саопштењу се прецизира Министарства да су системи ПВО изнад Белгородске области уништили две противрадарске ракете.
19:36 13.05.2024
Секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Александар Литвињенко изјавио је да не види да постоји претња напада на Харков.
„Можемо рећи да не видимо никакву претњу напада на град Харков“, рекао је Литвињенко за агенцију АФП.
Раније је председник Украјине Владимир Зеленски рекао да је положај Оружаних снага Украјине у Харковској области, а посебно у Волчанску, изузетно тешка. Генералштаб украјинске војске навео је да је оперативна ситуација на харковском правцу тешка и констатовао „тактички успех“ руских трупа.
18:52 13.05.2024
Украјинска војска у понедељак је 14 пута гађала територију ДНР, испаливши 41 гранату. У нападима су понула три становника, а петоро је рањено, саопштио је лидер републике Денис Пушилин.
Пушилин је додао да је у нападима Оружаних снага Украјине оштећено девет стамбених зграда, ватрогасна цистерна и два аутомобила у Доњецку и Горловки.
18:30 13.05.2024
Министарство унутрашњих послова Русије издало је потерницу за бившим командантом украјинске ратне морнарице Игором Воронченком, следи из базе података Министарства.
„Игор Александрович Воронченко, рођен 22. августа 1964. тражи се по члану Кривичног законика“, наводи се у бази. Кривично дело због којег се за њим трага није обелодањено.
16:56 13.05.2024
Узбуна за ракетну опасност проглашена је на целој територији Белгородске области, објављено је на Телеграм каналу Главне управе Министарства за ванредне ситуације за регион.
16:25 13.05.2024
Руски ПВО системи уништили су око 17 часова изнад Белгородске области 16 ракета РМ-70 „вампир“, саопштило је Министарство одбране Русије.
16:15 13.05.2024
Један дрон срушио се на паркинг комерцијалног предузећа у Белгороду и оштетио осам аутомобила, саопштио је губернатор области Вјачеслав Гладков на свом Телеграму.
Још један дрон пао је без детонације у близини стамбене зграде, повређених није било. На лице места упућени су техничари за експлозив и хитне службе како би се дрон неутралисао.
16:15 13.05.2024
Естонска влада разматра могућност слања трупа у западну Украјину како би преузеле логистичке задатке и „ослободиле“ украјинске трупе за борбу на првим линијама фронта, изјавио је саветник естонског председника за националну безбедност Мадис Рол.
Рол је у интервјуу за „Брејкинг дифенс“ рекао да естонске власти разматрају могућности слања војника у западни део Украјине да би са украјинске војске на себе у позадини фронта преузеле улоге и задатке који нису повезани са директним учешћем у борбеним дејствима, чиме би се украјинска војска ослободила за борбе на фронту.
„Разговори се настављају... Морамо размотрити све могућности. Не треба да ограничавамо ум на оно што можемо да урадимо“, додао је он.
Према његовим речима, извршна власт Естоније тренутно анализира потенцијално слање војника. Он је такође додао да, иако би Естонија радије предузела било какав такав корак у оквиру мисије НАТО-а, није искључена ни могућност учешћа земље у мањој коалицији.
15:58 13.05.2024
Резервне јединице Оружаних снага Украјине пребачене су на харковски правац, саопштила је на свом Телеграму Управа за стратешке комуникације Оружаних снага Украјине.
„Да би се ојачале трупе, унапред формиране резерве премештене су на харковски правац“, прецизира се у саопштењу.
Такође се напомиње да ће се „у зависности од развоја ситуације изградња групе наставити“.
15:55 13.05.2024
15:52 13.05.2024
Руски ПВО системи оборили су још један украјински дрон изнад Белгородске области.
15:41 13.05.2024
ПВО системи оборили су око 16 часова два украјинска дрона авионског типа изнад Белгородске области, саопштило је Министарство одбране Русије.
13:18 13.05.2024
Напад на Курску област
У нападу украјинског дрона у Курској области погинула је једна жена, а три особе су рањене, саопштиле су регионалне власти.
12:50 13.05.2024
12:43 13.05.2024
Украјински Генералштаб признао успех руских трупа у харковском правцу
Генералштаб Оружаних снага Украјине саопштио је да је ситуација на харковском правцу тешка и да се „динамично мења“.
„Воде се борбе за погранични град Волчанск“, саопштио је украјински Генералштаб.
Истиче се да Русија постиже „тактички успех“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала