- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Србија на нуклеарном путу: Колико јој могу помоћи Кина и Француска? | Енергија Спутњика

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаНуклеарна електрана
Нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2024
Пратите нас
Сарадња Кине са Француском, Мађарском, потенцијално са Србијом у сектору нуклеарне енергетике била је једна од тема посете кинеског председника Си Ђипинга овим земљама прошле недеље.
Док су, Француска посебно, али и Мађарска већ своју енергетику ослониле на нуклеарне изворе, Србија је тек кренула пут укидања мораторијума и отпочињања процедуре која подразумева читав низ корака да би се изградила нуклеарна електрана.
Ђорђе Лазаревић, виши научни сарадник Електротехнички институт „Никола Тесла“ за „Енергију Спутњика” каже да је своју прву нуклеарну електрану Кина изградила по француској технологији а да данас кинески и француски стручњаци сарађују на освајању нових технологија у нуклеарној енергетици и нискоугљеничном развоју. Обе земље граде нове реакторе с тим што постојећи капацитети, сразмерно величини земаља и њихових енергетских система у Кини чине тек око пет одсто а у Француској нешто мање од 70 процената укупних извора електричне енергије.
Француска као земља заговорница решавања питања зелене енергетске транзиције фаворизује изградњу нуклеарних електрана, а Кина на свом путу декарбонизације и постизања нето нултих емисија до 2060. године кроз цивилни нуклеарни програм постају, уз Русију предводнице у освајању нуклеарних технологија. Отуд и учвршћивање њихове сарадње у овим сферама. Мађарска, са својим пројектима хлађења нуклеарних реактора уз мање количине воде (мањак воде постаје глобални проблем) такође је значајан партнер за будуће нове нукларке. Не само у овим земљама јер, многе азијске земље, на пример, планирају, попут Србије, изградњу своје прве нуклеарне електране.
Србија у области нуклеарне енергије већ има најављену сарадњу са Француском. Помињала се могућност да се са Мађарском уђе у партнерство у власништву нових реактора њихове нуклеарке Пакш. Чини се да је опредељење, ипак, да се гради споствени капацитет код куће, што повећава енергетску сигурност земље.
Иницијатива за укидање мораторијума већ је поднета. Држава већ полако ради на окупљању стручњака који би били носиоци енергетског нуклеарног програма. То су тек први кораци, пут је и дуг и компликован, а сасвим је сигурно да би сарадња са онима који су на њему одмакли пуно значила. Саговорника „Енергије Спутњика” питамо који су потенцијали сарадње са Кином и Француском, које су лидери, о значају сарадње и са другим земљама које имају нуклеарне технологије и да ли геополитика може одмоћи сарадњи привреде и науке на овом путу.
Србија на нуклеарном путу: Колико јој могу помоћи Кина и Француска? | Енергија Спутњика

О емисији „Енергија Спутњика“

Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког уторка у 21.00.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала