- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Какве некретнине странци највише купују у Србији?

© Фото : Pexels/Photo by Alena Darmel Тржиште некретнина
Тржиште некретнина - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2024
Пратите нас
Према подацима Републичког геодетског завода, удео страних држављана који су власници станова у Србији је за годину дана удвостручен, па од укупног броја купаца њих 4,81 имају пребивалиште ван Србије док је 2022. године тај број био 2,93 одсто.
Познаваоци овог тржишта кажу да су купци ван Србије у већини случајева из Русије, Украјине, наши људи који деценијама раде у иностранству, држављани Босне и Херцеговине, а у последње време има купаца и из Израела.
Станове, викендице, апартмане у туристичким местима у Србији купују људи из региона, како из Босне и Херцеговине, тако и из Северне Македоније, али и из Црне Горе. Тренутно су два велика градилишта актуелна како на Златибору тако и на Сребрном језеру. На оба места је у току изградња већег броја стамбених објеката.
Укупна вредност тржишта прометованих непокретности у 2023. години у Републици Србији је износила 6,5 милијарди евра, што је 13 одсто мање у поређењу са рекордном 2022. годином, док је у поређењу са 2019. предпандемијском годином то раст од 57,8одсто. У 2023. години, укупан број реализованих купопродаја непокретности износио је 121.627, што представља смањење од 13одсто у поређењу са 2022. годином.
Међутим, у поређењу са претпандемијском 2019. годином, број реализованих уговора о промету је већи за 15,7одсто.
Територијално, највише продаја непокретности остварено је у Војводини (33 одсто), Шумадији и Западној Србији (27 одсто), Граду Београду (23 одсто), док је регион Јужне и Источне Србије забележио удео од 17одсто у броју купопродаја непокретности.
Најскупље некретнине мерено ценом по метру квадратном и даље су у Граду Београду и то у комплексу „Београд на води”, где је постигнута цена од 11.475 евра по квадратном метру.
У последње време, међу купцима некретнина који нису држављани Србије веома је популаран Нови Сад, а Данча Слалов из „Статус некретнина” изјавио је за „Дневник” да међу њима доминирају Руси, грађани Републике Српске, а потом и они из Европске уније.
„Руси су и раније бирали Нови Сад за улагање. И код њих је доста развијен ИТ сектор, тако да могу одавде да раде. Код нас највише станова купују ИТ стручњаци, који имају од 28 до 40 година. Поред њих, неретко грађани из Републике Српске купују мање станове. Када је реч о онима из држава Европске уније, то су углавном наши људи који су неко време радили ван Србије, па су зарадили новац који желе да уложе у стан или мању кућу“, објашњава Слалов и додаје да најчешће сви они плаћају у кешу.
Неретко се дешава да држављани Европске уније који немају апсолутно никакве везе са Новим Садом, по савету пријатеља, купе неркетнину, али се најпре добро информишу о свему. Букирају смештај у неком хотелу неколико недеља, подробније се упознају с градом и тек онда бирају некретнину. Већина станове плаћа готовином и бирају мање некретнине и куће ван центра града.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала