- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Код Ровиња уловљена најотровнија риба на свету, отров 1200 пута јачи од цијанида

CC BY 3.0 / Википедија/ Martin / Lagocephalus sceleratus
Lagocephalus sceleratus - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2024
Пратите нас
Седам јединки Lagocephalus sceleratus уочено је у понедељак код острва Цеја у Медулинском заливу, а једна је и уловљена на дубини од 19 метара и однета је у Центар за истраживање мора Ровињ.
„Lagocephalus sceleratus садржи изузетно потентан отров тетродотоксин који услед конзумације може изазвати тешке здравствене тегобе и смрт. Тетродотоксин је најконцентриранији у гонадама и јетри, али га има и на кожи. Претпоставља се да је доза од 1 до 2 мг фатална“, објављено је на интернет страници Аqуариум Пула, пренео је портал 24сата.
Додаје се да је рибу уловио и усликао словеначки рибар Антон Видовић.
Ова врста инвазивог је карактера и убраја се у тзв. лесепсијске мигранте, врсте које из Црвеног мора кроз Суецки канал продиру у Средоземље. Изворно ове рибе живе у тропским пределима Индијског и Тихог океана.
Због своје грабљивости и недостатка природних непријатеља, ова риба негативно утиче на биолошку разноликост те представља претњу рибарству, јер оштећује рибарске мреже да би се дочепале улова, кида мамце и удице.
Биолози сматрају да су оне развиле своју познату „надуваност“ јер их полаган, помало неспретан стил пливања чини лаким пленом грабљивица. Уместо бега, ове рибе користе своје еластично тело и способност брзог уношења огромне количине воде (па чак и ваздуха кад је то потребно) како би се претвориле у готово нејестиву куглу неколико пута већу од њихове нормалне величине.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала