- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Министар Жигманов: Савремена породица пред бројним изазовима, треба је додатно оснажити

CC0 / Слика генерисана вештачком интелигенцијом / Деца – илустрација
Деца – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2024
Пратите нас
Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов изјавио је данас да се савремена породица налази пред бројним изазовима због чега је треба додатно оснажити.
Министар је, уочи Међународног дана породице који се обележава сутра, истакао да је породица један од стубова сваког друштва и да су здрави односи у њој поуздан темељ за будућност целокупне заједнице, саопштило је Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог.
Навео је да је савремена породица суочена са изазовима економске и друштвене транзиције који утичу на појаву и продубљивање социјалних, финансијских, моралних и емотивних потешкоћа у њој, додаје се у саопштењу.
"Промене које се дешавају великом брзином у свим сегментима савременог друштва, нарочито у делу изложености утицајима садржаја на друштвеним мрежама, остављају значајне последице на стање и развој, улогу и место породице у друштву", нагласио је министар Жигманов.
Додао је да у борби да се оствари квалитетна родитељска улога и обезбеди материјална сигурност чланова породице, неретко страдају основе породичног живота - здрави родитељски и функционални породични односи.
"У исто време, постоји и потреба за појачаном заштитом од насиља у породици које је, нажалост, и даље распрострањено а понекад за епилог има и најтрагичније последице - губитак живота'', упозорио је Жигманов.
Међународни дан породице установљен је са циљем афирмације породице и породичних вредности и подизања свести о проблемима и питањима породице. Овај дан представља и прилику за промовисање свести о питањима која се односе на породице и за повећање знања о друштвеним, економским и демографским процесима који утичу на породице, додаје се у саопштењу.
Уједињене нације сваке године одређују тему која ће обележити овај дан.
"Међународни дан породице 2024. има за циљ подизање свести о томе како климатске промене утичу на породице и која је улога породица у акцијама против климатских промена", додаје се у саопштењу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала