Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Огласила се звона, почео Сабор СПЦ: Патријарх Порфирије са владикама у Храму Светог Саве

© Tanjug / Сава РадовановићСинод СПЦ
Синод СПЦ - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2024
Пратите нас
Патријарх Порфирије и епископи Српске православне цркве окупили су се данас у Храму Светог Саве на Врачару, где је почела литургија која ће означити почетак редовног заседања Архијерејског Сабора СПЦ.
У Храму су се огласила звона и архијерејска литургија је почела васкршњим тропаром Христос воскресе.
Литургијом и свечаним заседањем епископа данас је у Пећкој патријаршији требало да почне Сабор, али су у понедељак косовске власти на прелазу Мердаре забраниле патријарху спрском Порфирију и седморици архијереја СПЦ да уђу на КиМ, како би присуствовали свечаном почетку рада Сабора у Пећкој патријаршији.
Патријарх Порфирије и епископи враћени су са административног прелаза односно уручене су им тзв. одбијенице, без икаквог разлога и образложења.
Због тога ће Сабор СПЦ почети у Храму Светог Саве на Врачару, где је у девет сати почела литургија.
Након литургије уследиће призив Светог духа и свечано заседање, након чега ће почети и радни радни део Сабора под председништвом патријарха Порфирија у крипти Храма Светог Саве.
Поглавар СПЦ ће се на самом почетку свечане седнице обратити архијерејима и истакнути најзначајнија дешавања у току протекле године и указати на неке од изазова са којима ће се Сабор бавити у наредним данима.
Владике ће се, како се очекује, бавити стањем у епархијама, црквено-просветном делатношћу и стањем у богословијама, ситуацијом на КиМ и другим актуелним питањима у Цркви. Све епархијски архијереји ће поднети свој извештај о раду.
По процедури одређеној Пословником о раду, заседање почиње усвајањем дневног реда који чине приспели предмети достављени од Светог архијерејског Синода, а наставља се разматрањем извештаја о архипастирском раду свих епархијских архијереја, централних црквених тела, органа и завода.
На крају заседања Сабор ће о свом раду издати саопштење за јавност, најавила је СПЦ.
Како се очекује, Сабор би могао да траје наредних недељу дана.
Такође, у Храму Светог Саве на Врачару током Сабора биће служена и архијерејска литургија уз учешће свих архијереја српске цркве поводом обележавања троструког јубилеја посвећеног преподобном оцу Јустину Ћелијском, а то су 130 година од рођења, 45 година од упокојења и 10 година од канонизације односно уписа у диптихе светих Православне цркве.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала