- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Већ се види: Запад доживео пораз – не може до краја да истера антисрпски план са Сребреницом /видео/

© AP Photo / Osamu Honda, FileСедиштe Уједињених нација у Њујорку
Седиштe Уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2024
Пратите нас
Само одлагање гласања о резолуцији о Сребреници у Генералној скупштини УН пораз је за покретаче, а ако она не добије већину по свим демократским мерилима не би имала никакав значај и представљала би израз слабости САД да за нешто до чега им је стало не могу да добију натполовичну подршку чланица УН, оцена је саговорника Спутњика.
Већ се сада види да они који стоје иза резолуције о Сребреници имају проблем што се тиче броја гласова које су планирали да добију, каже у емисији „Свет са Спутњиком“ др Александар Лукић из Института за политичке студије.

Западу прети други пораз око Сребренице, први задала Русија

Он истиче да су иницијатори резолуције највероватније рачунали да на гласању у ГС УН добију више од половине гласова 193 чланице УН.
„Претпостављам да немају ни близу тог броја и да су одложили гласање да би извршили додатни притисак на земље које су одустале од гласања или које нису од старта пристале од на то. Имаће проблем и не верујем да ће успети да пребаце половину. Та ствар се њима обија о главу и врло је могуће да ће доживети по други пут пораз по том питању“, сматра Лукић.
Он подсећа да је слична резолуција већ једном пропала у Савету безбедности УН 2015.године кад је Русија уложила вето.
„Захваљујући Русији смо сачувани. А резолуција у Савету безбедности би била обавезујућа и могла би да направи српском народу много већу штету него ова резолуција која је необавезујућа“, додаје Лукић.
За професора Филозофског факултета др Чедомира Антића необичне су две ствари – што се у целој причи око резолуције о Сребреници не чују много Сједињене Државе - дали су слободу Немачкој, „земљи која може да се прави да не зна ко јој је срушио Северни ток или ко јој је прислушкивао канцеларку - а сад им не иде добро“.
И наша власт је развила веома успешну дипломатску активност, напомиње Антић и додаје да је притом промена правила гласања у ГС УН лоша порука, посебно кад дође из Немачке.
„Хтели су да прикажу да су само тамо неки екстремисти у Србији против, а показало се да није тако, да су ту и Русија и Кина што је још важније“, описује ситуацију Антић који је мишљења да постоји елемент неизвесности око гласања о резолуцији али да ће Запад покушати то некако да заврши јер би за њега била бламажа да резолуцију сасвим повуче.

Контроверзе око Сребренице

Лукић указује на контроверзе око случаја Сребреница јер је, како каже, Запад одлучио да се само тај случај одреди као геноцид.
То је изгледа одлучено пост фестум зато што је после тог догађаја био Дејтонски споразум. Кад се преговарало у Дејтону није се помињао никакав геноцид. Изгледа да је то касније смишљено“, сматра наш саговорник.
Он истиче да је некоректно да се тај случај посматра изоловано кад се зна да су му претходили злочини у околним српским местима којима је руководио Насер Орић, касније ослобођен свих оптужби.
„Орић за међународну заједницу није ни за шта крив, а страдало је 2-3 хиљаде Срба и то на најмонструознији начин, и жена и деце. Било је страшних злочина који су претходили томе што се десило у Сребреници. Међутим, кад говоримо о броју жртава чак и да је било тих 8000 страдалих о Сребреници не може се говорити о геноциду јер за геноцид није кључна ствар број жртава него геноцидна намера. И ако се узме у обзир дефиниција геноцида лако је увидети да ту конкретно није било геноцида. То кажу и врхунски светски стручњаци у тој области који проучавају геноцид, они негирају да је то био геноцид али се то не узима у обзир зато што је ту у питању политичка агенда“, објашњава Лукић.

Шта се од Срба очекује…

Антић се слаже да су тезе предлагача резолуције апсурдне.
„Од нас се изгледа очекује да осудимо људе који припадају породици судије коме је Насер Орић извадио очи, а то траже они чије су деде плаћале да уђу у СС, чије су деде били официри до самог краја Вермахта. Оно што је проблем код Немачке јесте што је она играчка у туђим рукама, амерички експонент, па им понекад дају да се поиграју овде, као затвореник на слободном викенду - ниту су сила, нит су слободни али ето на Балкану могу да ураде нешто што не могу другде“, примећује с горчином професор.
На питање, какве би биле последице евентуалног усвајања резолуције, Лукић оцењује да је велико питање да ли би то био почетак краја БиХ или Републике Српске, али да је једно извесно - резолуција ће само послужити за даљи притисак на Србе у и у РС, и у Црној Гори, и у Србији и то пре свега због тога што Србија води поликтику какву воду – није увела санкције Русији, држи се поштовања Дејтона, а то је све оно што не одговара Западу.
Лукић закључује да на Западу сматрају да разбијање Југославије није завршено, није се остварило како су они замислили нити је српско питање решено како су они хтели.
„Ова резолуција служи томе – као врста притиска да се оствари оно што су они замислили: Републику Српску треба укинути или свести на нерепублику, Србију умирити на начин како је умирена Црна Гора, да одустане од сарадње с Русијом и Кином и одрекне се политике какву сада води а онда би се ствари ублажиле.“
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала