- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

„Застрашујућа промена“ у хакерским нападима: На удару посебна група деце

© Sputnik / Владимир Трефилов / Уђи у базу фотографијаХакер
Хакер - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2024
Пратите нас
Компанија за сајбер безбедност „Мандиант“ упозорава на нови изузетно опасан начин на који хакери покушавају да пробију заштиту великих компанија и корпорација и дођу до њихових података, украду новац и слично. Новим видом напада одлучили су да ударе тамо где највише боли људе – децу.
Најмлађи су тако постали легитимна мета напада криминалаца, а на удару су деца високих функционера великих компанија, коју покушавају да искористе како би покренули ransomware нападе.
Ransomware је постао један од најпопуларнијих типова напада последњих година. Хакери нападају и закључавају рачунаре и личне податке корисника или компанија и захтевају откуп од њих ако желе да поврате приступ подацима.
Током година, ови напади су постајали све већи и опаснији, а поред приватних компанија, нападане су и болнице, владине канцеларије итд.
За ове нападе хакери често покушавају да пронађу и најмање рупе у системима компаније, односно циљају на појединачне запослене који покушавају да их преваре преко тзв. фишинг мејлова и тако приступе систему и подацима и закључају их.
Али, како су компаније временом постале све боље и ефикасније у заштити својих података, хакери су променили методе напада и постали креативнији, упозорава главни технолошки директор компаније „Мандиант“ Чарлс Кармакал.
На недавно одржаној безбедносној конференцији у Сан Франциску, он је нагласио да данашњи хакери више не бирају средства напада, па чак циљају и децу челника великих компанија. Покушавају да добију даљински приступ њиховим СИМ картицама и преусмеравају телефонске позиве на своје телефоне, након чега зову родитеље, преноси „Јаху њуз“.
„Размислите кроз какву психолошку драму пролазе редитељи када виде дечји телефонски позив, а када се јаве, чују туђи глас“, нагласио је Кармакал. „Такви напади доводе их у тешку ситуацију да морају да се одлуче између заштите корисника компаније у којој раде, а која може бити милионска, и њихове породице. Играјући на дечју карту, криминалци имају директоре у својим рукама и уцењују их како би дошли до података које желе. То је прилично застрашујућа промена“, објаснио је он.
Да не бисте постали жртва ове врсте напада, увек треба да будете опрезни приликом сурфовања интернетом, па „Мајкрософт“ саветује кориснике да избегавају сумњиве веб странице, затим да буду опрезни са линковима који се објављују на друштвеним мрежама и никада не отварају прилоге који су им послати.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала