- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Мађарска ће гласати против резолуције о Сребреници /видео, фото/

© Sputnik / Лола ЂорђевићМађарска застава
Мађарска застава - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2024
Пратите нас
Мађарска ће гласати против резолуције о Сребреници, изјавио је мађарски министар спољних послова и трговине Петер Сијарто.
Сијарто је, на конференцији за новинаре после састанка са председником Републике Српске Милорадом Додиком у Будимпешти, рекао да та резолуција намерно или ненамерно демонизује цели српски народ за трагедију у Сребреници.
„БиХ је направила озбиљне искораке на путу европске интеграције. У марту је одлучено да се започне преговарачки процес о придруживању ЕУ. Важно је да сви ентитети и народи у БиХ дају свој допринос. Ту хармонију која се створила у БиХ и која је довела до сагласности по том питању разбијена је једностраним деловањем нелегитимног високог представника који је на своју руку изменио Изборни закон. Ту стабилну ситуацију и разумевање у БиХ може да пољуља и доношење резолуције о Сребреници у УН што би довело до деморализације српског народа. Мислимо да се треба престати са јачањем тензија и тим намерама“, рекао је Сијарто.
Он је оценио да је средство за смиривање тензија придружење Балкана ЕУ, пренео је РТРС.
„Сведоци смо да одлуке ЕУ доводе не толико до смирења ситуације већ и до повећања тензија на Западном Балкану. Сматрамо и да међународни политички учесници треба да заврше своје деловање у БиХ, и да престану са претњама санкцијама и са мешањем у унутрашње послове БиХ“, поручио је Сијарто.
Сијарто је навео да је са Додиком разговарао о пословима спољне трговине и опште сарадње.
„Мир на Балкану је од основног значаја за стабилност целе Европе. Мађарска намерава да учини све да допринесе стабилности и миру на Западном Балкану и у Европи“, рекао је Сијарто.

Додик: Резолуција о Сребреници ће парализовати односе у БиХ

Резолуција о Сребреници ће парализовати односе у БиХ и хвала Мађарској на разумевању по овом питању, изјавио је Додик.
„Хвала Мађарској што ће гласати против“, рекао је Додик.
Додик је навео да ће резолуција дестабилизовати и односе у БиХ, истичући да је спорно што је Немачка спонзор те резолуције.
Додик је подсетио да Председништво БиХ није донело никакву одлуку у вези са Сребреницом.
„То је једнострано урађено од стране бошњачких представника. А да би се нешто појавило у Уједињеним нацијама, мора се донети одлука у земљи. А то овде није случај“, казао је Додик.
Мађарски министар спољних послова и трговине Петер Сијарто  - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2024
РЕГИОН
Сијарто: Време да се стави тачка на демонизацију српске нације
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала