- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Мерил Стрип главна звезда овогодишњег Канског филмског фестивала

© Sputnik / Екатерина Чеснокова / Уђи у базу фотографијаГлумица Мерил Стрип
Глумица Мерил Стрип  - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2024
Пратите нас
Филмски фестивал у Кану званично је отворен у уторак увече уз дефиле познатих филмских звезда по црвеном тепиху и у част холивудске диве Мерил Стрип која је добила почасну Златну палму за „неизбрисиво место у историји кинематографије", пренели су светски медији.
Поред Мерил Стрип, почаснa Златна палма ове године је додељена и креатору фимске саге „Ратови звезда“ Џорџу Лукасу, као и Студију Гибли јапанског редитеља анимације Хајаоа Мијазакија.
Фестивал је отворен пројекцијом филма „Други чин“, преноси Ројтерс наводећи да су се глумачкој екипи ове француске комедије на пројекцији придружиле легендарна америчка глумица Џејн Фонда и манекенка Хајди Клум.
Ове године жиријем ће председавати Грета Гервиг, америчка редитељка и глумица која је потписала блoкбастер „Барби“. На церемонији отварања 77. Канског фестивала француска уметница Зао де Сагазан извела је нумеру „Модерн лове“ Дејвида Боувија.
Организатори 77. Канског филмског фестивала данас су објавили и имена деветочланог жирија који ће својим гласовима одлучити о додељивању престижне главне награде „Златна палма“, за најбољи филм фестивала.
Грета Гервиг биће прва америчка редитељка у улози председнице жирија, а остали чланови су Лили Гладстоун, Ебру Цеилано, Ева Грин, Хуан Антонијо Гарсија Бајона, Надин Лабаки, Пјерфранческо Фавино, Хироказу Кореда и Омар Си, преноси Ројтерс.
Америчка режисерка преузеће улогу прошлогодишњег председника, шведског редитеља Рубена Остлунда, познатог по филмским остварењима „Троугао туге“ и „Трг“ за који су му додељене две Златне палме.
Позната по филму Мартина Лучана Скорсезеа „Убице цветног месеца“, америчка глумица Лили Гладстоун враћа се у Кан након што је освојила Златни глобус за свој наступ и након што је постала прва Индијка номинована за Оскара.
Ебру Цеилано турска је фотографкиња, глумица и сценаристкиња и већ познато име на фестивалу, а једна је од писаца филма „Зимски сан“ који је добио Златну палму 2014. године.
Ева Грин је једна од неколико одабраних жена које су глумиле у Џејмс Бонду, а глумила је и у филму Ридлија Скота „Небеско краљевство“, Лоркана Финегана „Ноцебо“ и у телевизијској серији „Пени дредфул“.
Хуан Антонијо Бајона је дванаестоструки добитник шпанске Награде Гоја и интернационалног признања 2007. године за свој први дугометражни хорор филм „Сиротиште“ у продукцији награђиваног мексичког режисера Гиљерма дел Тора.
Пјерфранческо Фавино један је од најпознатијих италијанских глумаца са паралелном каријером у Холивуду. Играо је у филмовима „Издајник“ Марка Белокија и „Носталгија“ Марија Мартонеа.
Хироказу Кореда је добио 2018. године награду Златна палма за филм „Схоплифтерс“ који је номинован за Оскара, а враћа се као главни члан жирија након филма "Чудовиште" за који је освојио награду за најбољи сценарио на прошлогодишњем фестивалу.
Омар Си је добитник француског Оскара - Награде Цезар за филм "Недодирљиви", а препознатљив је и по неколико успешних блокбастера. Глумио је и у филмовима "Икс мен- Дани будуће прошлости", "Свет из доба јуре" представљеног на отварању филма из 2022. године као "УН Цертан Регард", званичне селекције Канског филмског фестивала, и у филму "Отац и војник".
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала