- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Мотиве за атентат на Фица треба тражити у политици – познат је по антиукрајинском ставу

© Tanjug / AP Photo/Denes Erdos, FileПремијер Словачке Роберт Фицо
Премијер Словачке Роберт Фицо - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2024
Пратите нас
Атентат који је данас извршен на словачког премијера Роберта Фица служи као подсетник и упозорење европским политичарима да се „не играју“ са стварима везаним за украјинску кризу, односно да не одступају од званичног западног става апсолутне подршке режиму Владимира Зеленског.
Овако виши научни сарадник Института за међународну политику и привреду Душан Пророковић тумачи пуцњаву у којој је по завршетку седнице владе словачки премијер Роберт Фицо рањен.
Познајем лично Роберта Фица и шокиран сам овим што се десило. Знам о каквом се човеку ради. Он има своје политичке ставове и о њима се може полемисати, али ја нисам упознат са тим да он има непријатеље који би били спремни на овако нешто, рекао је Пророковић за Спутњик.

Скретање пажње

Наш саговорник подсећа да је Фицова странка пре пола деценије била предмет жестоке криминализације и да су тада свргавани са власти, али да су чак и тада напади на њега ишли индиректно. Говорити да неко има жељу, амбицију, намеру да се Фицу свети због некаквих криминалних радњи, апсурдно је, каже Пророковић.
Није немогуће да тај талас криминализације Фицове странке и свргавање њених челних људи поново отпочне, а да би пуцање могло бити доведено у везу са тим, али Пророковић наглашава да је сасвим сигуран да атентат нема никакве везе са тим, нити са било каквом логиком.
Мотиве атентата на Фица треба тражити негде другде и треба их тражити у политици. У овом тренутку, он је најпрепознатљивији по свом антиукрајинском ставу. Он одбија да пружа помоћ Кијеву као што је то радила претходна словачка влада, а такође је битан фактор и то што за такав став добија све више симпатија широм Европе од различитих суверенистичких покрета, рекао је Пророковић за Спутњик.
© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаРоберт Фицо и Владимир Путин
Роберт Фицо и Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2024
Роберт Фицо и Владимир Путин

Ко стоји иза атентата?

Наш саговорник не може да тврди да се у овом случају види рукопис украјинских служби, али подсећа да су управо украјинске службе организовале или биле умешане у неколико терористичких акција против Русије.
То је порука свима осталима у Европи да се не играју са стварима везаним за рат у Украјини и да не мењају политике својих држава. У неколико европских земаља детектујемо политичку дестабилизацију, што аутоматски значи да може доћи до крупних политичких промена. То се пре свега односи на Чешку. Шта ако се Андреј Бабиш врати на власт? Он има сличне ставове око Украјине као и Роберт Фицо. Ово је порука свим тим суверенистима у Европи који би да мењају политику своји држава према Украјини да се са тим не играју.
© Tanjug / Radovan Stoklasa/TASR via APСловачки премијер Роберт Фицо
Словачки премијер Роберт Фицо - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2024
Словачки премијер Роберт Фицо

Безбедност није за играње

Пророковић каже да Словачка доста „боли“ одређене кругове на Западу и у Украјини, јер је та земља већ део Европске уније и НАТО, поред тога што се са Украјином и граничи.
Он додаје и то да је позиција Србије, иако није увела санкције Русији, релаксиранија у односу на Словачку.
Свакако мислим да се и о безбедности руководећих људи у Србији мора повести рачуна. Ту не мислим само због Украјине, јер ми имамо и неких регионалних ствари због којих се морају пазити сви, од председника државе, преко ових кључних министара одбране, спољних послова, унутрашњих послова, па до председника Народне Скупштине. Те ствари нису за играње, закључио је Пророковић.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала