- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Односи на невиђеном нивоу: Путин открио зашто путује прво у Кину

© POOL / Уђи у базу фотографијаПредседници Кине и Русије, Си Ђинпинг и Владимир Путин, на састанку у Москви
Председници Кине и Русије, Си Ђинпинг и Владимир Путин, на састанку у Москви - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2024
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин у интервјуу агенцији Синхуа рекао је да је партнерство Кине и Русије на нивоу без преседана, те да обе земље одбацују покушаје Запада да наметне свој лажни и лицемерни поредак, заснован на измишљеним, митским правилима.
Путин је дао интервју уочи предстојеће посете Кини 16. и 17. маја. Руски лидер је напоменуо да је Кина прва земља коју ће посетити након инаугурације.

„Управо је ниво стратешког партнерства између наших земаља, који је без преседана, одредио да одаберем Кину као прву државу коју ћу посетити након званичног ступања на дужност председника Русије“, истакао је Путин,

Он је додао да се подударају ставови Москве и Пекинга о кључним питањима са међународне агенде, те да приликом састанака са председником Кине Си Ђинпингом размењује мишљења о актуелним питањима.
Русија и Кина, нагласио је Путин, залажу се за владавину међународног права и свеобухватну безбедност уз централну улогу УН.
Савремене руско-кинеске везе независне су од идеологије и политичке коњуктуре – две земље су вековима нераскидиво повезане тесним културним и људским везама.

Поузданост гаранција

Говорећи о Украјини, председник је објаснио да је главни проблем преговора о Украјини – поузданост гаранција, обзиром да Запад преферира светски поредак који није заснован на међународном праву, већ на сопственим правилима.
„Желимо свеобухватно, одрживо и праведно регулисање сукоба у Украјини мирним путем. Отворени смо за дијалог с Кијевом, али то морају да буду преговори који узимају у обзир интересе свих земаља укључених у сукоб, укључујући и наше интересе“, рекао је он.
С тим у вези, руски лидер је напоменуо да Украјина и њени западни покровитељи нису спремни на равноправан, поштен и отворен дијалог. С друге стране, руски лидер је позитивно оценио кинески приступ регулисању украјинске кризе.

Запад покушава да „казни“ Русију

Путин је приметио и да Запад упорно покушава да „казни“ Русију, да је изолују и ослабе, незаконито присвоје њене активе. Такође затвара очи на терористичке нападе које Кијев изводи на територији Русије.
Међутим, сви зацртани стратешки планови биће реализовани – Руси имају вољу за то, потребне ресурсе и капацитет, истакао је председник.
Поред тога, навео је да ће Москва поставља себи циљ да постане једна од четири највеће економије на земљи.
„За нас је од примарног значаја квалитет, ефикасност развоја свих области и повећање благостања наших грађана“, додао је Путин.
Такође је напоменуо да се земље такозване „златне милијарде“ вероватно не слажу са тим да је Земља заједнички дом целог човечанства, а да сви њени становници имају једнака права. Западне елите, предвођене Сједињеним Америчким Државама, одбијају да поштују цивилизацијску разноликост и покушавају да диктирају другим земљама, али за Русију то није прихватљиво.

Удвостручена трговина

Резултати Русије и Кине у светлу економског хаоса на Западу потврђују да је изабрани суверени курс исправан, оценио је Путин.
По његовим речима, Москва и Пекинг свесно иду у правцу узајамно корисних економских веза. Руски лидер је подсетио да обим трговине Москве и Пекинга тренутно износи око 20 билиона рубаља или скоро 1,6 билиона јуана.
„Кина је већ 13 година наш главни пословни партнер, а Русија се 2023. године попела на четврто место на листи комерцијалних партнера Кине“, нагласио је он.
Русија и Кина су у протеклих пет година удвостручиле трговински промет са 111 на 227,8 милијарди долара, а више од 90 одсто обрачуна између компанија је у националним валутама, казао је Путин.
Он је поручио да ће Москва и Пекинг тежити потпунијој сарадњи у индустрији, свемиру, мирној нуклеарној индустрији и другим инвестиционим областима.
Владимир Путин и Си Ђинпинг у Пекингу - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2024
РУСИЈА
Сусрет године: Путин у Кини 16. и 17. маја
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала