- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Откривена планета величине Земље на којој година траје 17 сати

CC0 / Слика генерисана вештачком интелигенцијом / Земљолика планета – илустрација
Земљолика планета – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2024
Пратите нас
Астрономи су открили планету величине Земље која кружи око ултрахладне црвене патуљасте звезде величине Јупитера. Црвени патуљак, који се налази на око 55 светлосних година од нас, 100 пута је мање светао од Сунца и показује упола нижу температуру од наше звезде.
Стеновити свет на тој планети названој Спекулус 3б, удаљен је 55 светлосних година од Земље и откривен је док се кретао испред своје звезде домаћина, ултра-хладног црвеног патуљка који је дупло мање топлији од Сунца и 100 пута мање сјајан, преноси портал „Спејс“.
Новооткривена планета описана као „практично исте величине као Земља“, која се окрене око црвеног патуљка сваких 17 сати, чинећи годину на планети краћом од једног земаљског дана.
Али док су године на Спекулусу-3б кратке, данима и ноћима нема краја.
„Верујемо да се планета ротира синхроно, тако да је иста страна, која се зове дневна страна, увек окренута ка звезди, баш као што је и Месец према Земљи. С друге стране, ноц́на страна је заробљена у бескрајној тами“, рекао је Мишел Гијон, астроном са Универзитета у Лијежу у Белгији и главни аутор студије.
Ово је тек други планетарни систем који је откривен око једне овакве патуљасте звезде, након детекције седам стеновитих светова око Траписта-1, још једне хладне црвене патуљасте звезде удаљене 40 светлосних година од Земље.
Површина Марса - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2024
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
На Марсу се догађа појава као и на Сунцу, научници још немају одговор како то утиче на Земљу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала