Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић говорио на руском: Србија захвална Русији која брани историјску науку од ревизиониста /видео/

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Србије Александар Вучић у Руском дому
Председник Србије Александар Вучић у Руском дому - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2024
Пратите нас
Председник Републике Александар Вучић одржао је говор на руском језику на тему ”Ревизија историјских чињеница и отпор слободарских народа” у Руском дому у Београду.
Вучић је поручио да народ који се не бори и не познаје своју прошлост, не може да разуме своју садашњост и додао да припадници српског народа никада нису и никада неће остати неми на негирање или минимизирање последица Холокауста, имајући у виду заједничку, страдалничку судбину српског, јеврејског и ромског народа.
"Онај који контролише прошлост, контролише будућност, давно је рекао Џорџ Орвел. А народ који се не бори и не познаје своју прошлост не може да разуме своју садашњост и најважније - нема будућност. Управо зато траје беспоштедна и безочна борба између оних који би изменом чињеница из прошлости да промене своју политичку позицију у будућности и оних који би, са друге стране, да неокрњени сачувају чињенице и доказе о догађајима из прошлости, без обзира на снагу и моћ политичких чинилаца у садашњости и будућности", рекао је Вучић.
Додао је да присталице историјског ревизионизма то оправдавају континуираном интеракцијом између садашњости и прошлости, сталном борбом чињеницама, као и могућностима увида у државне архиве и датотеке.
"Та школа мишљења своју теоријску подлогу нашла је у учењу америчког историчара Мекфирсона. А тобож без политичке намере и циља мења чињенице и новонастале платформе користи за стварање новог политичког контекста са циљем стварања виталних стратешких и геополитичких циљева", рекао је Вучић.
Председник Србије је додао да је посебно интересантна чињеница да су сви велики актери савремене политике разумели значај тумачења прошлости и да, лукаво, себе увек представљају као жртве туђег негационизма и ревизионизма, желећи да потврде исправност сопствене позиције.
"По правилу, из свих земаља Запада можете чути речи о Путиновом ревизионизму, његовом искривљеном тумачењу историје, док из Русије неретко слушате о дегенерацији ставова западне политичке школе и замени теза наметањем лажи уместо истине као основном принципу западног стратешког и тактичког политичког делања", рекао је Вучић.
Оценио је да је доминација западне економије и њихове глобалне меке моћи, која посебно укључује медијску сферу, довела до тога да и оно што су били историјски аксиоми, буду подвргнути преиспитивању, неретко извргнути руглу и трагичном извртању чињеница, које више нису чињенице, већ некакве бесмислене лажи из прошлости.

"Неки од најопипљивијих примера покушаја конструисања антиисторијског наратива, то јест преношења одговорности за последице оружаних сукоба, којима се изнова треба враћати, јесу они који се односе на Први и Други светски рат. Један од еклатантних примера садржан је у књизи Кристофера Кларка под насловом Месечари, у којој аутор износи тезу да не постоји искључива кривица Немачке и Аустроугарске за избијање Првог светског рата, већ нескривено имплицира, историјски апсолутно неутемељено, одговорност Србије за избијање тог светског сукоба", рекао је Вучић.

Додао је да се у том, као и у њему сличним случајевима, говори о тенденцији која се јавља код одређених историчара са намером да се Србији, али и Русији, припише искључива одговорност за избијање конкретних оружаних сукоба.
"Посебни изазови присутни су у вези са темом Другог светског рата. И све док се у многим срединама и друштвима отворено негира геноцидни карактер, масовност, бруталност и територијална распрострањеност геноцида који је Хрватска држава починила над припадницима српског, јеврејског и ромског народа између 1941. и 1945. године, дотле се у тим срединама и друштвима још отвореније и бруталније негирају обим и карактер страдања цивила и припадника оружаних снага Совјетског Савеза, односно негира одлучујућа улога Црвене армије у коначном и потпуном слому Трећег рајха и нацистичке Немачке", рекао је Вучић.
Истакао је да припадници српског народа никада нису и никада неће остати неми на негирање или минимизирање последица Холокауста имајући у виду заједничку, страдалничку судбину српског, јеврејског и ромског народа.

„Србија је захвална Русији која брани историјску науку од ревизиониста“

Вучић је нагласио да је Србија дубоко захвална Руској Федерацији која, како је истакао, на највишем дипломатском нивоу у Савету безбедности Уједињених нација брани историјску науку од насртаја ревизиониста.

"Од оних који желе да црно буде бело, да смрт буде живот и да џелати буду жртве, па да сви ми прихватимо такво размишљање и да нестанемо. Очито је, драги пријатељи, да се налазимо у самом средишту својеврсне битке, која има за циљ конструисање и намештање жељеног историјског наратива у вези са посебно значајним, односно изузетно драматичним и трагичним догађајима из периода 20. века", рекао је Вучић.

Он је навео да је Француски институт за истраживање јавног мњења у размаку од 70 година спровео анкету са питањем "која је нација пресудно допринела крају нацизма", и да је пре 70 година одговор био Русија, а данас је одговор Америка.
"Француски аутор пита, "верујете ли да су управо САД највише донели поразу нациста", и одмах даје одговор на своје питање и каже размислите поново, да ваши деда и прадеда сигурно нису мислили као ви - а деда и прадеда су били савременици тог догађаја, а не жртве индоктринације холивудским филмовима. Маршал Жукова (Георгиј) је рекао `ми смо ослободили Европу од фашизма, али нам они то никада неће опростити, напротив, данас неки као да замерају Црвеној армији, нашим борцима, победу над фашизмом", навео је председник.
Додао је да су Срби, свесни историјске фактографије и прича својих очева, јасно опредељени за поштовање истине.
"Студија Руске академије наука 1993. године процењује совјетске ратне губитке на 26,6 милиона, војне евиденције су знатно прецизније и наводе 8.668.400 жртава припадника Црвене армије. Руски научници још увек се споре око тачке броја цивилних жртава које се срећу у Другом светском рату, иако тај број није мањи од 17,9 милиона људи. Победа код Стаљинграда однела је преко милион руских војника и цивила, само у задњим данима ослобађања Брљина погинуло је преко 75.000 совјетских војника", навео је Вучић.
Говорећи о нашим просторима, како је рекао председник, у октобру 1944. године у садејству наших родољуба и Црвене армије током београдске стратешке офанзивне операције, ослобођен је наш главни град, а потом и цела држава.
"Са војно-стартешког становишта, Србија представља кључну област, јер кроз Дунавску, Моравску и Ибарску долину пролазе најважније саобраћајнице", рекао је председник.
Србија, додао је, има одлучност да негује неселективну културу сећања, и навео да су Срби одувек били слободарски народ.
Вучић је рекао и да је премијер Словачке Роберт Фицо, на кога је данас извршен атентат, један од малобројних слободних и слободарских лидера у Европи и велики пријатељ Србије и позвао да се сви молимо за његово здравље.
Он је истакао да је Фицо један од људи који је увек имао огромну снагу чак и када је био толико и тако брутално нападан, да нико није ни сањао, ни могао да помисли да ће на велика врата да се врати на политичку позорницу Словачке.
"Он је својом упорношћу, марљивошћу, огромном енергијом то успео, а био је непоколебљив и данас је непоколебљив пријатељ Србије. И верујем да ће то заувек остати, као што су и он и Словачка у нашим срцима, јер као мало ко, увек су бивали на страни Србије и никада то нећемо заборавити. Надам се да ћу имати прилике ускоро са њим да разговарам као што сам разговарао са њим пре неколико дана. И верујем да ћемо имати боље вести у данима које су пред нама", рекао је Вучић.

Поново се суочавамо са негирањем геноцида над Србима у Другом светском рату

Вучић је рекао да је српски народ платио највишу цену сврставања на праву страну историје, а да се Србија поново и у овим данима суочава са бројним покушајима негирања геноцида почињеног над Србима у Другом светском рату.
Он је оценио да се налазимо у средишту својеврсне битке која има за циљ конструисање и наметање жељеног историјског наратива у вези са драматичним и трагичним догађајима из периода 20. века.
"Република Србија је пружала отпор таквим антиисторијским, антицивилизацијским и антидемократским процесима, притом увек изражавајући подједнаки пијетет према свим жртвама оружаних сукоба, чиме демонстрира одлучност да негује неселективну културу сећања", рекао је Вучић.
Он је истакао да су Срби одувек били слободарски народ који се неретко у прошлости борио за сопствену али и слободу суседних народа.
"Срби нису народ који чини геноциде. Срби су жртвени и херојски народ", поручио је он.
Он је истакао да је време у коме живимо оптерећено бројним примерима и покушајима кривотворења периода Другог светског рата наводећи да у контексту одупирања негирању Холокауста посебно упечатљиво и уверљиво говори читав низ историчара.
"Република Србија и целокупан српски народ изнова се у ове дане суочава са бројним и вишеструким покушајима негирања геноцида почињеног над Србима у Другом светском рату. Ти покушаји су нескривени", рекао је Вучић.
Вучић је рекао да је то потпуно антицивилизацијски и у томе предњачи читав низ хрватских историчара и псеудоисторичара, али не само они.
"Упорно желе да се истраје на тврдњи, како злочини почињени над Србима на целокупној територији Независне државе Хрватске, не садрже чин кривичног дела геноцида. Ово је у тој мери у супротности са историјским чињеницама да указује на спремност одређених кругова да изнова изазову истоветна или слична страдања", рекао је председник.
Он је додао и шта може да се каже о људима који су убили целу Теслину породицу.
"Јасеновац и његове јаме, највећи су српски град после Београда. Спрски народ је платио највишу цену сврставања на праву страну историје", указао је он.
Он је навео да је довољно указати да је творац термина геноцид, правник јеврејског порекла Рафаел Лемпкин, пре тачно 80 година, дефинисао појам геноцида управо на примеру холокауста и геноцида почињеног над Србима у НДХ.
Вучић је истакао да већина младих и не само на западу, данас сматра да су Американци одлучујућу победу донели у Другом светском рату над нацистичком Немачком, те да је искрцавање савезничких снага у Нормандију била пресудна и најважнија битка у Другом светском рату.
"Не умањујући важност снаге америчке економије и моћи њиховог оружја, реч је наравно о бруталној неистини. У овом случају бројеви говоре више од речи. Американаца је у зависности од процене погинуло између две и 400 хиљада, док је Руса и других совјетских народа, такође у зависности од процене, погинуло између 21 и 28 милиона", рекао је он.
Како је истакао председник, исто се ради и на извртању чињеница када је у питању простор бивше Југославије.

"Наиме, једини већи и страственији нацисти од немачких нациста, хрватски нацисти, стварајући систем логора Јасеновац и убијајући стотине хиљада Срба, али и Јевреја и Рома, већ деценијама се представљају као највећи следбеници антифашизма, а увелико траје кампања у којој се жртве представљају као џелати, а праве жртве су обрнуто, сразмерно добиле улогу дрских џелата", рекао је Вучић.

Како је истакао, јасеновачки логор био је један од најбруталнијих и најозлоглашенијих од укупно осам логора смрти у Другом светском рату.
"Тамо је спровођено 57 метода убијања на основу сведочења, доступним у многим архивама, од немачких војних дневника до изјава преживелих логораша. Овако Гидеон Грајф пише у својој монографији 'Јасеновац, Аушвиц Балкана' и први пут врши научну, упоредну анализу Аушвица и Јасеновца", рекао је Вучић.
Михаил Мартинс, познати новинар је у свом тексту, како је рекао Вучић, говорио о Јасеновцу и писао да је Јасеновац био највећи логор смрти у Другом светском рату који нису водили Немци.
Вучић је навео да су исто мислили и документовали и чувени ловац на нацисте Симон Визентал, као и многи други.
Вучић је упитао шта је историјски ревизионизам и рекао да је то када оно што као чињеницу знамо читав свој живот, оно што смо доживели, проживели, оно што су проживели или не наши преци и сродници, а одједном постаје упитно.
"Упитно до те мере да се улога џелата и жртве брка, у толикој мери да се најстрадалнији народ данашње Европе проглашава виновником геноцида", рекао је Вучић.
Он је рекао да је циљ џелата био нестанак целог српског народа.
Вучић је рекао да је Симон Визентал једном записао, "да би зло цветало, довољно је само да добри људи не предузму ништа" и додао да не смемо дозволити да зло поново цвета.

"Како ћемо спречити зло? Сећањем и дугом и упорном борбом против историјског ревизионизма. Сећам се једне песме, зове се 'Свети рат'. Ту песму су написали Василије Лебедев-Кумач и Александар Александров дан након немачке инвазије на Совјетски Савез. Песме поводом напада Русије на Европу нема, просто зато што таквог напада никад није ни било", рекао је он.

Вучић је рекао да је ревизионизам и када се не помиње милион војника и пола милиона цивила убијених у Вијетнаму, али и када је Милица Ракић називана колатералном штетом.
Окупљенима у Руском дому се обратио и руски амбасадор у Београду Александар Боцан- Харченко, а скупу су присуствовали и потпредседник владе Александар Вулин, министар културе Никола Селаковић, министар без портфеља Ненад Поповић, министар за рад, борачка и социјална питања Немања Старовић и министар информисања и телекомуникација Дејан Ристић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала