Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Борићемо се - нећемо дозволити да нам узму част, Републику Српску и Србију! /видео/

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Србије Александар Вучић у Руском дому
Председник Србије Александар Вучић у Руском дому - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2024
Пратите нас
Председник Александар Вучић изјавио је данас у Руском дому да ће поново отпутовати у Њујорк, где ће бити од недеље увече све до вечерњих сати у четвртак и борити за истину и поручио да нећемо дати да нам узму част, Републику Српску и Републику Србију.
"Нас чека тежак посао, и да будем сасвим личан, за мене можда најтежих седам дана од када сам премијер или председник Србије. Бићу потпуно посвећен нашој борби и већ од недеље увече, понедељка, па све до тог четвртка у поподневним или вечерњим сатима провешћу у Њујорку, где ћу се борити за истину, знајући да немамо никакву шансу да победимо. Ама баш никакву", рекао је Вучић у Руском дому у оквиру свог говора на тему "Ревизија историјских чињеница и отпор слободарских народа".
Како је рекао, бориће се у Њујорку, знајући колико је моћна машинерија колективног Запада и знајући колико су богати, силни, моћни и бахати.
"Али немамо избора. Сатерали су нас у ћошак, а када вас сатерају у чошак, онда више не бринете о томе можете ли да се склоните или можете ли да изађете, јер из чошка излаза нема. Већ се концентришете на оно што браните, а оно што бранимо и оно што им нећемо дати да нам узму - то су част, то је Република Српска и то је Република Србија. Борићемо се за Србију и снажније и јаче него што су очекивали, као што смо се борили до сада. И кад усвоје ту резолуцију, борићемо се још снажније", нагласио је Вучић.
И никада нећемо погнути главу пред онима који би убедљиво најстрадалнији народ на Балкану да прогласе геноцидним, поручио је Вучић.
Председник је говор у Руском дому закључио са речима - сачуваћемо и Србију и Републику Српску.

Боцан-Харченко: Запад покушава да прогура на све начине резолуцију о Сребреници

Окупљенима у Руском дому се на почетку обратио руски амбасадор у Београду Александар Боцан Харченко.
Он је рекао да је тема недопустивости ревизије историје и важност очувања културе сећања, актуелна и изузетно важна.
„Тема о којој говорим и о којој је одлучио да говори председник Србије је једна од најважнијих у садашњем свету, а то је недопустивост ревизије историје. Актуелност ове теме, било је и раније таквих покушаја, али сада рекао бих ти покушаји су хистерични, безумни и прекорачили су све границе разумног. Ради се о покушајима реваншизма, искривљавања, како је рекао председник Путин – иживљавања над историјом, и наравно величања нациста и њихових послушника. То је величање „бандероваца“, усташа и других послушника Хитлера и нациста и ради се о стимулисању тог најопаснијег процеса и стимулисању и подстицању неонацизма. Ради се делимично о глобалној политици, али што се тиче Русије то је део хибридног рата против наше земље у циљу, како то не крије Запад, да се Русији нанесе стратешки пораз, док искривљавање историје, смањење наше одлучујуће улоге у победничком завршетку Другог светског рата и раније у историји, то је најважније како би се народу одузело осећање националног поноса, достојанство, како би се народ бацио на колена и то су удари на наш суверенитет, очување тог суверенитета и удари на независност земље“, рекао је руски амбасадор.
„Што се тиче Србије, наравно о томе и не говорим јер ће много убедљивије о томе говорити поштовани председник Србије, коме захваљујемо на великој пажњи према овој теми и конкретним корацима како се не би допустила ревизија историје, а за нашу сарадњу која се развија у свим правцима то је један од најважнијих смерова“, додао је Боцан-Харченко и изразио захвалност председнику Србије, његовој администрацији, министарствима одбране и спољних послова на тој великој улози. Амбасадор Русије је изразио захвалност и српском патријарху Порфирију и рекао да је важна сарадња сестринских цркава – РПЦ и СПЦ, , пошто је спречавање искривљавања историје једна од кључних вредности које уједињују Русију и Србији и вредности за које се боримо.
„Покушаји да се искриви историја тичу се не само времена која су у прошлости, мислим на Други и Први светски рат, и тај се период искривљује умногоме када се говори о Русији и њеној улози, када се говори о Србији и њеној улози. Али то се дешава и сада, када се ради о догађајима из недавне прошлости. Могу да кажем да управо ових дана Запад покушава да прогура на све начине резолуцију о Сребреници, која је варварски пројекат ако могу тако да назовем ту акцију, и која се потпуно уклапа у искривљавање историје и утвђивање својих тумачења историје, а како би цео свет живео не на основу међународног права него на основу арбитрарних правила која је написала западна мањина“, закључио је руски амбасадор.
Скупу су присуствовали и патријарх српски Порфирије, потпредседник владе Александар Вулин, министар културе Никола Селаковић, министар без портфеља Ненад Поповић, министар за рад, борачка и социјална питања Немања Старовић и министар информисања и телекомуникација Дејан Ристић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала