- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: Пекинг је довољно јак да се супротстави дрском притиску Америке

© Sputnik / Natalia SeliverstovaМосковски Кремљ
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 16.05.2024
Пратите нас
САД и друге земље покушавају дрско да изврше притисак на Кину да ограничи сарадњу са Русијом, али Пекинг је довољно јак да се томе супротстави, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.
„Постоје и покушаји Сједињених Америчких Држава и других земаља да прилично дрско покушају да изврше притисак на Кину како би ограничили кинеску сарадњу са нама. Али Кинези су довољно јаки да се супротставе томе“, напоменуо је представник Кремља.
Према његовим речима, сарадња Москве и Пекинга у контексту интеграционих формата и међународних организација представља озбиљан балансирајући елемент.
То је елемент који уравнотежује ионако турбулентну међународну агенду и агенду прожету сукобима. Зато је Кина прва земља коју је Путин посетио и у којој сада борави у државној посети“, рекао је Песков.
Према његовим речима, трговинско-економска сарадња Москве и Пекинга је вишеструка, постоје одређени проблеми, али су то проблеми раста.
Односи Русије и Кине нису усмерени против трећих земаља, њихов циљ је побољшање благостања народа две земље, нагласио је порпартол руског председника.
„Председник Путин је управо, говорећи у уском формату преговора, рекао да су наши односи са Кином неконфликтног карактера и његова јединствена карактеристика је да је то апсолутно идеалан квалитет билатералних односа. Нису усмерени ни против кога, нису усмерени против трећих земаља и теже једном циљу – повећању благостања народа наше две земље“, напоменуо је Песков.

Европа није у стању да се ослободи америчког утицаја

Истовремено, он је оценио да европске земље још нису у стању да се ослободе утицаја САД.
„Можемо ли рећи да европске престонице сада теже суверенитету? Не можемо, још нисмо регистровали те покушаје. Штавише, за сад не примећујемо потенцијал европских држава да се некако извуку из утицаја Америке. Мало је вероватно да су способни за то“, рекао је портпарол Кремља.
Песков је напоменуо да је прерано говорити о променама у политичком курсу европских земаља након посете кинеског лидера Си Ђинпинга. Кина је суверена држава и гради односе са Европом у складу са својим интересима, додао је портпарол руског лидера.

Москва поздравља сва мировне иницијативе о Украјини

Он је такође рекао да Русија поздравља сва мировне иницијативе о Украјини, као и да ће тема сукоба бити размотрена и на преговорима у Кини.
„Украјина ће неизоставно бити тема преговора. Поздрављамо све мировне иницијативе. Москва је, наравно, импресионирана и визијом кинеске стране о потенцијалним перспективама и основу за покретање неких покушаја да се ситуација реши“, рекао је Песков.
Говорио је и о предстојећој конференцији у Швајцарској о украјинској кризи. Како је рекао, обзиром да учешће Русије није планирано, та конференција неће донети резултате, чак ни уз учешће Кине. Расправа о регулисању ситуације у Украјини без Москве биће празна прича, истакао је он.
„Са нашег становишта, избалансирани приступ Кинеза може само да оплемени сваку конференцију“, рекао је представник Кремља, додајући да „то неће допринети ефикасности овог конкретног догађаја“.
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала