https://sputnikportal.rs/20240516/naucnici-stvorili-gel-protiv-mamurluka-1172260385.html
Научници створили гел против мамурлука
Научници створили гел против мамурлука
Sputnik Србија
Научници су створили пионирски гел направљен од мешавине млечних протеина и наночестица злата, који нуди потенцијалну заштиту од ефеката конзумирања алкохола... 16.05.2024, Sputnik Србија
2024-05-16T22:52+0200
2024-05-16T22:52+0200
2024-05-16T22:52+0200
наука и технологија
наука
наука и технологија
алкохолизам
мамурлук
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e8/05/10/1172260071_0:160:3073:1888_1920x0_80_0_0_214055a813a6371a467baf92dded7067.jpg
У прелиминарним тестовима спроведеним на мишевима, иновативни гел је показао изузетну ефикасност, брзо смањивши ниво алкохола у крви за импресивних 40 процената у року од само пола сата.„Гел ефикасно преусмерава метаболизам алкохола из јетре у дигестивни тракт, чиме се избегава стварање ацеталдехида, штетног нуспроизвода“, објашњава Рафаеле Мезенга, научник за материјале са Швајцарског федералног института за технологију у Цириху, пише портал Сајенс Алерт.Ефекат катализатораПознато је да је претходно поменуто једињење ацеталдехид примарни покретач симптома мамурлука, укључујући мучнину и главобољу. Делујући као катализатор, гел олакшава претварање алкохола у мање штетну сирћетну киселину, чиме се ублажавају штетни ефекти повезани са конзумирањем алкохола.Мишеви којима је дат гел доживели су значајан пад нивоа алкохола у крви у првих пола сата и показали су побољшану функционалност јетре током 10-дневног режима дневне примене гела. Мезенга наглашава потенцијалну применљивост гела за појединце који желе да контролишу свој унос алкохола без угрожавања општег здравља. Ово револуционарно истраживање, које најављује потенцијалну промену парадигме у превенцији мамурлука, објављено је у часопису Нејчр Нанотехнолоџи.Од чега се састоји гел?Замршена формулација гела укључује употребу сурутке, течне компоненте млека, која након кључања пролази кроз структурну трансформацију. Увођењем наночестица злата и шећера, ове структуре се комбинују како би покренуле ензимске реакције које ефикасно неутралишу алкохол. Захваљујући свом специфичном саставу, гел успорава процес варења, дајући додатно време за конверзију алкохола у дигестивном тракту. Међутим, када алкохол уђе у крвоток, ефикасност гела се смањује. Иако су почетни налази обећавајући, опсежна истраживања су неопходна да би се потврдила безбедност гела за људску употребу. Крајњи циљ је развијање проактивне интервенције која се може применити превентивно или истовремено са конзумацијом алкохола у циљу ублажавања његових штетних ефеката.Погледајте и:
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2024
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e8/05/10/1172260071_170:0:2901:2048_1920x0_80_0_0_9d2b36de9c9548c6eb9768827de86771.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
наука, наука и технологија, алкохолизам, мамурлук
наука, наука и технологија, алкохолизам, мамурлук
Научници створили гел против мамурлука
Научници су створили пионирски гел направљен од мешавине млечних протеина и наночестица злата, који нуди потенцијалну заштиту од ефеката конзумирања алкохола. Међутим, да ли ово изванредно откриће може редефинисати начин на који приступамо мамурлуку?
У прелиминарним тестовима спроведеним на мишевима, иновативни гел је показао изузетну ефикасност, брзо смањивши ниво алкохола у крви за импресивних 40 процената у року од само пола сата.
„Гел ефикасно преусмерава метаболизам алкохола из јетре у дигестивни тракт, чиме се избегава стварање ацеталдехида, штетног нуспроизвода“, објашњава Рафаеле Мезенга, научник за материјале са Швајцарског федералног института за технологију у Цириху, пише
портал Сајенс Алерт.
Познато је да је претходно поменуто једињење ацеталдехид примарни покретач симптома мамурлука, укључујући мучнину и главобољу. Делујући као катализатор, гел олакшава претварање алкохола у мање штетну сирћетну киселину, чиме се ублажавају штетни ефекти повезани са конзумирањем алкохола.
Мишеви којима је дат гел доживели су значајан пад нивоа алкохола у крви у првих пола сата и показали су побољшану функционалност јетре током 10-дневног режима дневне примене гела. Мезенга наглашава потенцијалну применљивост гела за појединце који желе да контролишу свој унос алкохола без угрожавања општег здравља. Ово револуционарно истраживање, које најављује потенцијалну промену парадигме у превенцији мамурлука, објављено је у
часопису Нејчр Нанотехнолоџи.
Замршена формулација гела укључује употребу сурутке, течне компоненте млека, која након кључања пролази кроз структурну трансформацију. Увођењем наночестица злата и шећера, ове структуре се комбинују како би покренуле ензимске реакције које ефикасно неутралишу алкохол. Захваљујући свом специфичном саставу, гел успорава процес варења, дајући додатно време за конверзију алкохола у дигестивном тракту. Међутим, када алкохол уђе у крвоток, ефикасност гела се смањује. Иако су почетни налази обећавајући, опсежна истраживања су неопходна да би се потврдила безбедност гела за људску употребу. Крајњи циљ је развијање проактивне интервенције која се може применити превентивно или истовремено са конзумацијом алкохола у циљу ублажавања његових штетних ефеката.