- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Научници створили гел против мамурлука

CC0 / Unsplash/thom masat / Пијанство, алкохол, мамурлук
Пијанство, алкохол, мамурлук - Sputnik Србија, 1920, 16.05.2024
Пратите нас
Научници су створили пионирски гел направљен од мешавине млечних протеина и наночестица злата, који нуди потенцијалну заштиту од ефеката конзумирања алкохола. Међутим, да ли ово изванредно откриће може редефинисати начин на који приступамо мамурлуку?
У прелиминарним тестовима спроведеним на мишевима, иновативни гел је показао изузетну ефикасност, брзо смањивши ниво алкохола у крви за импресивних 40 процената у року од само пола сата.
„Гел ефикасно преусмерава метаболизам алкохола из јетре у дигестивни тракт, чиме се избегава стварање ацеталдехида, штетног нуспроизвода“, објашњава Рафаеле Мезенга, научник за материјале са Швајцарског федералног института за технологију у Цириху, пише портал Сајенс Алерт.

Ефекат катализатора

Познато је да је претходно поменуто једињење ацеталдехид примарни покретач симптома мамурлука, укључујући мучнину и главобољу. Делујући као катализатор, гел олакшава претварање алкохола у мање штетну сирћетну киселину, чиме се ублажавају штетни ефекти повезани са конзумирањем алкохола.
Мишеви којима је дат гел доживели су значајан пад нивоа алкохола у крви у првих пола сата и показали су побољшану функционалност јетре током 10-дневног режима дневне примене гела. Мезенга наглашава потенцијалну применљивост гела за појединце који желе да контролишу свој унос алкохола без угрожавања општег здравља. Ово револуционарно истраживање, које најављује потенцијалну промену парадигме у превенцији мамурлука, објављено је у часопису Нејчр Нанотехнолоџи.

Од чега се састоји гел?

Замршена формулација гела укључује употребу сурутке, течне компоненте млека, која након кључања пролази кроз структурну трансформацију. Увођењем наночестица злата и шећера, ове структуре се комбинују како би покренуле ензимске реакције које ефикасно неутралишу алкохол. Захваљујући свом специфичном саставу, гел успорава процес варења, дајући додатно време за конверзију алкохола у дигестивном тракту. Међутим, када алкохол уђе у крвоток, ефикасност гела се смањује. Иако су почетни налази обећавајући, опсежна истраживања су неопходна да би се потврдила безбедност гела за људску употребу. Крајњи циљ је развијање проактивне интервенције која се може применити превентивно или истовремено са конзумацијом алкохола у циљу ублажавања његових штетних ефеката.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала